Boot Kamp III

11 dec
Stevan Josipović

Svi smo toliko isti a toliko različiti. Ovaj kamp mi je pokazao da su zapravo samo mediji i, nazovimo ih „više sile“, ti koji nas pokušavaju još više podijeliti i natjerati da se mrzimo. Na ovom kampu se nikakva razlika nije vidjela jer smo se svi družili bez obzira na bilo kakve razlike, bile one nacionalne, vjerske itd.. Svi smo bili zajedno u svemu, dijelili smo jako slična mišljenja i naučili smo dosta toga.

Ovaj kamp se bavio temama kao što su liderstvo, pomirenje, komunikacija, diskriminacija itd. Takođe smo imali i radionice fotografije gdje smo imali zadatak da napravimo fotografije koje nose jake poruke mira. Sve što sam naučio bilo mi je od velikog značaja a i tek će da bude, jer ovo nije nešto na čemu ću se zaustaviti.

Ja sam mislio da sam sam i da jedini razmišljam u tom smijeru, međutim kampovi ovog tipa su mi proširili vidike i pokazali i da postoji toliko mladih ljudi u ovoj državi koji samo žele ravnopravnost i mir. Dobio sam nenormalnu količinu motivacije da radim i da kroz omladinski anganžman mijenjam svijet oko sebe, polako ali sigurno. Pored toga što je bitno steći znanje, bitno ga je i proširiti, što i planiram uraditi u vidu edukacija koje ću organizovati za mlade ljude iz mog grada.

Želim da se zahvalim Helsinškom parlamentu što su mi omogućili ovakvo iskustvo na kojem sam naučio dosta toga, na kojem sam uvidjeo da je samo razum potreban da se svi zajedno držimo za ruke i idemo u budućnost. Svi, bošnjaci, srbi, hrvati, sve malim slovom! Da trebam razmišljati „izvan kutije“. Nemoj biti tih!

Autor Stevan Josipović je član lokalnog tima Šamac Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH)

*Članak je nastao nakon Boot kampa za mlade lidere/ice III održanog od 28. novembra do 03. decembra 2017. godine, organizovanom od strane nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka u etno selu „Kotromanićevo“ u okviru kojeg je autor imao priliku da razvije svoje vještine i znanja na polju pomirenja, liderstva, komunikacije i diskriminacije, upotrebe fotografije i specifične Photo-Voice metodologije zajedno sa mladima iz lokalnih zajednica: Doboj, Doboj Istok, Doboj Jug, Maglaj, Usora, Modriča, Gradačac, Šamac, Domaljevac, Odžak, a u sklopu projekta “Foto glasovi za mir“ podržanog od strane Američke ambasade BiH.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments