Biti djevojčica, a ne ropkinja

16 okt
Tea Drmač

Dana 11. listopada obilježili smo Međunarodni dan djevojčica (International Day of the Girl Child). Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 19. prosinca 2011. godine usvojila rezoluciju 66/170 prema kojoj je 11. listopad proglašen Međunarodnim danom djevojčica.

Cilj ovog dana je borba za obrazovanje, te stvaranje boljeg, kvalitetnijeg, i zdravijeg života za djevojčice širom svijeta.

No usprkos tomu što živimo u 21. stoljeću situacija po pitanju prava djevojčica daleko je od idealne. Dječiji brakovi, uskračena mogućnost na obrazovanje, genetalno sakačenje, djevojčice su dovele do toga da ne budu djevojčice, a potom odrasle djevojke i žene koje mogu odlučivati o svom životu, nego ropkinje svojih obitelji, a potom i ropkinje svojih muževa. Dovoljno je pogledati statistiku, te shvatiti da u ovakvom zaključku nema niti malo pretjerivanja.

Danas u svijetu živi 850 milijuna djevojčica, a procjenjuje se da 70% djevojčica, žena i djevojaka živi u siromaštvu. Obrazovanje je jedini način da si djevojčice osiguraju svijetliju budućnost. No zastrašujući su podatci da oko 17 milijuna djevojčica neće nikad stupiti u školu. Naravno, već su mnoga istraživanja pokazala kako je obrazovanje rješenje mnogobrojnih problema koji prate djevojčice. Ovim problemom moraju se baviti svi, ali ne samo na određene datume. Djevojčice ne smiju biti ropkinje koje čiste, kuhaju, slušaju obitelj ili muža, strojevi za rađanje djece. Takva budućnost može osigurati samo patnju, očaj, siromaštvo, a to je nešto što nitko ne zaslužuje. Nikada ne smijemo zaboraviti da su stvari o kojima mi čitamo, pišemo, ili ih gledamo na TV-u, nečija stvarnost, da su ove stvari nečija sadašnjost, a vrlo vjerojatno i budućnost milijuna djevojčica širom svijeta.

Zato je vrlo važno da lideri širom svijeta shvate važnost problema s kojima se djevojčice suočavaju, i višestruku korist rješavanja ovih problema. Ni jedno društvo ne može, i neće biti dobro, pravedno, i korisno i sebi i drugima, sve dok svi njegovi članovi ne budu jednaki. Ovo možda zvući kao utopija, ali čvrsto vjerujem da se uz trud, rad, te uz neprestano inzistiranje na promjenama, do promjena može i doći.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments