Avantura u Beču

4 sep
Azra Ibrahimović

Dobri, stari Beč… I ne bih rekla da je lokacija egzotična, al` priča o tome kako smo tu dospjeli zaista zaslužuje da bude ispričana.

Ovo je priča o momku sa Alifakovca, operskom pjevaču Narodnog pozorišta Sarajevo i priča o nama (Ajdinu i meni). Putovanje se bližilo kraju, te je plan bio vratiti se u Sarajevo autobusom Beč-Sarajevo. U Beč smo trebali stići vozom iz Frankfurta i imali bismo 45 minuta za presjedanje na autobus – što je taman, uzevši u obzir kašnjenje njemačkih željeznica. Plan je tekao svojim tokom dok nas gospođa sa razglasa nije obavijestila da voz za Beč polazi 70 min kasnije.

Kako bi operski pjevač dobio ulogu u ovoj priči, potrebno je uvesti još jednog lika. Moj rođak, kod kog smo bili u Frankfurtu, ima prijatelja u Beču i insistira da ga posjetimo, jer kako kaže bilo bi šteta da propustimo priliku, kad nam je još i usput. Kako je “teško” odbiti ovakvu ponudu (jer bi to znacilo da će se naše putovanje produžiti za barem jedan dan), kašnjenje voza nam i nije tako teško palo.

Naš domaćin nas dočekuje na stanici u Beču. Kako bi priča bila još interesantnija, stan u koji idemo nije njegov, već je to stan njegovog profesora – profesor sa bečkog konzervatorija, koji je prijeklom iz Hrvatske i preko ljeta odlazi kući. Da luksuzni profesorski stan ne bi bio prazn, glavni junak ove priče boravi u njemu tokom ljeta.

I tako, nakon 22 dana putovanja, ostadosmo neplanirano u Beču, dodadosmo još jedan grad našem putovanju, dobismo jednog novog prijatelja, boravismo u ovom luskuznom stanu u centru Beča i dobismo materijal za jednu životnu priču.

 

** Tekst je nastao u sklopu progrojekta “Putujemo u Evropu” koji  su Omladinska informativna agencija BiH (OIA) i Munja Inkubator uz podršku Robert Bosch Fondacije, Balkan Trust for Democracy i partnera organizirali sedmu godinu za redom za studente završnih godina i apsolvente fakulteta univerziteta/sveučilišta u Bosni i Hercegovini. **

Azra Ibrahimovic3

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments