Aktivizam iz perspektive Ermina Mandžuke

11 feb
Salih Dizdarević

Mnogo mladih ljudi u Zenici odlučilo je volontirati. Tako oni nisu pasivni posmatrači, već aktivni omladinci koji žele biti nosioci promjena. Jedan od njih je i Ermin Mandžuka. U prilogu možete pročitati kako ovaj Zeničanin provodi svoje vrijeme, te kako uslakluđuje volonterizam, studiranje i ostale aktivnosti kojim se bavi u životu.

Za početak možeš li nam se predstaviti?

Ja sam Ermin Mandžuka. Student sam Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici,
smjer opća medicina.

 Da li volontiraš u nekim organizacijama, ako volontiraš kaži nam koje su to organizacije?

Što se tiče volontiranja u nevladinom sektoru, trenutno sam aktivan samo u Mreži Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine. Iz razloga nedostatka slobodnog vremena kao i zbog mnogih drugih obaveza koje su mi trenutno veći prioritet, nisam u mogućnosti biti aktivan i u drugim organizacijama, a prethodno sam volontirao u Crvenom križu i asocijaciji Mostovi prijateljstva.

 Koja je najveća pozicija u tim organizacijama koju si postigao?

U mreVUK-u ZDK (mreži vijeća učenika) dopredsjednik, a trenutno sam trener u Mreži Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Hmm, interesantno pitanje. Nemam neka posebna očekivanja dokle god političari na trenutnoj političkoj sceni gledaju samo vlastiti interes, a ne interes svih nas. Svi primjetimo da im u planu nisu neke kontruktivne i pozitivne promjene, i da konstantno statiraju u jednom mjestu baveći se nekim pitanjima koja su manje važna a time zanemarujući neke veće probleme kao što su npr. veliki odlazak mladih i pametnih ljudi, nezaposlenost…itd, i dokle god je to tako moja očekivanja ne mogu nikako biti velika i pozitivna. Smatram kada bi se pružila prilika baš tim mladim, pametnim i motivisanim ljudima da pristupe političkoj sceni, a iz iste uklonili oni koji su hajmo reći „pustili korijenje“, mislim da bi se moja očekivanja kud i kamo promjenila u pozitivnom smislu i da bi mogli očekivati neke pozitivne promjene. Vjerujem u mlade ljude i mislim da su oni ti koji mogu ovoj državi osigurati bolju budućnost i prosperitet.

 Da li pomažeš svojoj lokalnoj zajednici, ako da, kako?

Svaki put kada mi se ukaže prilika za tim, pomažem. Najviše učešćem u raznim akcijama čišćenja i uređenja okoline u kojoj živimo kao što je to projekat “Let's do it”, te humanitarnim i volonterskim radom.

 Koja je najveća stvar koju si uradio za svoju lokalnu zajednicu?

Ne volim baš nešto posebno isticati svoja djela, ali mogao bih izdvojiti dosta edukativnih radionica za mlade čiji je cilj prenošenje znanja i iskustava kao i motivacija. Smatram da svaka edukativna radionica, akcija ili projekat ima poseban značaj i svoju vrijednost, i ukoliko se potrudimo mislim da će svaka donijeti neke pozitivne promjene za našu lokalnu zajednicu.

sd2

 Tvoje mišljenje o mladim osobama u BIH?

U suštini moje mišljenje je pozitivno. Vjerujem u mlade osobe i velike nade polažem u njih, jer mislim da su oni ti koji mogu i koji će napraviti mnoge pozitivne promjene u našoj državi, jer znam da se u našoj državi nalazi dosta motivisanih, pametnih i ažurnih maldih osoba koji već rade za dobrobit svojih lokalnih zajednica kao i za dobrobit i bolji prosperitet same države.

Koji su tvoji ciljevi za predstojeću godinu?

Moji ciljevi su da uspješno okončam ovu godinu fakulteta, da radim ono što volim i u čemu uživam i da budem nasmijan, jer definitivno smijeh je lijek za sve. Još jedan od ciljeva jeste da se vratim i malo više posvetim muzici, jer sam se nekada baš profesionalno bavio pjevanjem, ali zbog mnogih obaveza bio sam primoran da se povučem, ali nadam se da ću od ove godine opet početi i već imam neke aktivnosti u planu.

 Opiši nam jedan svoj dan u godini?

Za mene je svaki dan poseban i predstavlja neki novi početak, i svaki od njih nosi neka nova dešavanja, iskustva pa čak i nove ideje a na nama je da ga pametno i promišljeno iskoristimo.

Koji je tvoj najveci neostvareni san?

Trenutno sam na putu ka ostvarenju svoga sna ,a to je da uspješno završim medicinski fakultet. Smatram da ništa nije nemoguće, jer ako se mi malo više potrudimo i ako nam je stalo do tog nečeg, onda ćemo to sigurno ostvariti i postići.

 Čime se bavis u slobodno vrijeme?

S obzirom da imam veoma malo slobodnog vremena (smjeh), nisam baš posvećen određenim aktivnostima, ali kad imam onda se bavim pjevanjem i humanitarnim radom. Ali kao što sam rekao, u skorijem periodu planiram se malo više posvetiti muzici i nadam se da ću uspjeti pronaći malo više slobodnog vremena.

sd3

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments