25.11. počelo je 16 dana aktivizma

4 dec
Amar Bilić

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.
Deklaracija UN o eliminaciji nasilja prema ženama
Kampanja “16 dana” obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:
§ 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
§ 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
§ 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
§ 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
§ 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava
25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960.
Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
3. decembra obilježava se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovaj datum se obolkežava od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, pre svega to su siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.
1. decembar označava početak prve godišnje kampanje kojom se pokušula dobiti javna podrška razvoju programa u prevenciji širenja zaraze, osigurati obrazovanje i podići svest o problemima vezanim za HIV/AIDS. Istorija datuma seže do 1988. godine kada su održavši sastanak na vrhu, ministri zdravstva iz celog sveta pozvali na društvenu toleranciju i bolju razmenu informacija o bolesti. Svetskim danom borbe protiv AIDSA-a želi se osnažiti globalna borba s ovom pandemskom bolešću.
6. decembra obeležava se godišnjica Montrealskog masakra kao sećanje na 6. decembar 1989. kada je 25-godišnjak, Marc Lepine, naoružan poluautomatom i noževima ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi (devet žena i četiri muškarca), na kanadskom univerzitetu u Montrealu, uzvikujući “Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje”, a zatim izvršio samoubistvo. Marc Lepine je verovao da su studentkinje krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta. Ostavio je pismo u kojem objašnjava svoju mržnju prema feministkinjama s listom 19 prominentnih žena prema kojima je gajio naročitu mržnju.
Žene ubijene u masakru: Anne-Marie Edward, Anne-Marie Lemay, Annie St. Arneault, Annie Turcotte, Barbara Daigneault, Barbara Maria Klueznick, Genevieve Bergeron, Helen Colgan, Maud Haviernick, Maryse Laganiere, Maryse Leclair, Michele Richard, Natalie Croteatu i Sonia Pelletier, postale su tragični simbol nepravde prema ženama.

unnamed

Kampanju 16 dana aktivizma XY Asocijacija počela odzivom na poziv prijatelja iz organizacije Perpetuum Mobile (Banjaluka). Zajedno sa članovima BMK Mostar (Youth Power) su doputovali autobusom u Banjaluku i pridružili se obilježavanju 3 godine projekta. Slušali su šta znači BMK projekat za njihove članove i učestvovali u panel diskusiji. Obilježili su ovaj dan naranđastim balonima, plesom i muzikom na trgu, nakon čega su podigli transparent “STOP NASILJU NAD ŽENAMA”.
Dio atmosfere možete vidjeti na slikama..

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin