Ljubav prema domovini

25 nov
Azra Berbić

Ljubav prema domovini ne znači skrivati se iza tipkovnica svojih najnovijih pametnih telefona i iz udobnosti doma braniti državnost i suverenost Bosne i Hercegovine komentarišući i odgovarajući na botovske komentare u objavama na poralima i društvenim mrežama. Ljubav prema domovini ne znači ispijati kafe po cijele dane i na tim istim kafama svakodnevno komentarisati kako nam država ne pruža nikakve prilike za napredak i uspjeh a da pri tome ni ne pokušamo sami sebi stvoriti priliku. Ljubav prema domovini ne znači kritikovati sistemi društvo i trošiti novac roditelja nemajući pojam o vrijednosti istog nego se grčevito boriti za svaku priliku da napredujemo i sami zarađujemo, jer lakše je sebi zadati dnevni cilj koji se svodi na uspješno popunjavanje tiketa za kladionicu i višesatnog sređivanja za večernji izlazak nego pročitati knjigu. Ljubav prema domovini ne znači kritikovati ili omalovažavati uspjeh drugog mladog čovjeka iz naše mahale ili grada već biti ponosan na uspjehe i pobjede naših sugrađana i sugrađanki jer su to i naše pobjede!

Ljubav prema domovini ne može i ne smije stati samo u pjesmu i isticanje zastava, ona od toga ne raste i ne jača. Ljubav prema domovini znači borba, lična, lokalna i kolektivna! Borba da od sebe stvorimo obrazovane, kulturne, emancipovane i uspješne ljude. Borba da sutra nekome budemo lijep uzor, da motivišemo i pomažemo ljude oko sebe kakao bi i oni poželjeli biti bolji za sebe, za svoju mahalu, svoj grad i svoju domovinu.
Ljubav prema domovini znači biti društveno odgovoran, znači ne uništavati i ne zagađivati prirodne resurse već ih ispravno i odgovorno koristiti. Ljubav prema domovini znači imati urednu i sređenu avliju, ulicu i grad. Ljubav prema domovini znači solidarnost i ljubaznost prema sugrađankama i sugrađanima bez obzira koliko oni različiti i drugačiji od nas bili, znači jednako voljeti i poštovati drugo i drugačije. Ljubav prema domovini znači ispravno, pošteno i odgovorno raditi svoj posao.

Ljubav prema domovini znači donositi dobre odluke koje će biti korisne za cijelu zajednicu ili kolektiv a ne samo ua privilegovanu grupu nama bliskih ljudi. Ljubav prema domovini znači da prvo budemo strogi prema sebi pa onda prema drugima, znači mijenjati kod sebe ono što nije dobro pa onda očekivati od drugih da se mijenjaju jer niko nije promijenio svijet mijenjajući druge već mijenjajući sebe.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments