22 dana u Europi

26 okt
Nada Gvozdenović

Sedam zemalja, četrnaest gradova, na sjever pa na jug, sa 20 na 40 stepeni, od toplog duksa do koktela na plaži – bilo je to nezaboravno putovanje.

Mnogo sreće, smijeha, oduševljenja, ponekad i teških trenutaka, prepreka – ali smo ih savladali. Toliko različitih ljudi, kultura, jela i pića, običaja koje sam pohranila duboko u svoja sjećanja. Susrela sam se sa mnogim srećnim ali i tužnim pričama, upoznala divne ljude i promjenila pogled na svijet. U suštini, sazrela sam. Gledavši iz dana u dan , iz grada u grad, ljude bez krova nad glavom, bez svog kutka i toplog obroka, o kako sam naučila da volim toplinu svog doma. Srodila sam se sa ljudima koji su putovali samnom, kao da ih znam cijeli život, dijelili smo istu priču, i djelimo mnoge zajedničke uspomene.

Prošla sam mnogo, a tek onda sam shvatila koliko je to ustvari malo, koliko još životnih priča, običaja, tradicija, naroda mi još možemo i moramo da upoznamo. Koliko priča, uspomena, različitosti nas još čeka tamo negdje, koliko još vidika moramo da otvorimo i nadam se da hoćemo!

 

nada2

 

** Tekst je nastao u sklopu progrojekta “Putujemo u Evropu” koji  su Omladinska informativna agencija BiH (OIA) i Munja Inkubator uz podršku Robert Bosch Fondacije, Balkan Trust for Democracy i partnera organizirali sedmu godinu za redom za studente završnih godina i apsolvente fakulteta univerziteta/sveučilišta u Bosni i Hercegovini. **

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments