Živa biblioteka u Zenici

13 nov

U subotu, 14.11.2015. godine u periodu od 12:00 – 16:00 sati će se u prostorijama gradske biblioteke (Školska 6) organizovati Živa biblioteka. Ovu aktivnost provodi Centar za mlade INPUT u saradnji sa JU Opća biblioteka, Zenica.

Živa biblioteka, u suštini funkcionira po principu prave biblioteke. Jedina razlika je u tome što je ‘čitanje’ u Živoj biblioteci zapravo – razgovor sa ‘živom Knjigom’. U ovoj jedinstvenoj biblioteci Knjige su osobe koje su zbog svog društveno-ekonomskog ilikulturološkog porijekla/statusa, spola, dobi, opredjeljenja/uvjerenja, izgleda i dr.stigmatizirani i/ili su u marginaliziranom položaju. Čitanje takve Knjige kroz uspostavljanje konstruktivnog dijaloga je možda i najbolji put u prevazilaženju stereotipa i predrasuda prema drugima/drugačijima – kroz autentične životne priče.

Drugim riječima, svi su pozvani da otvore ‘korice’ Knjige, a ne da o Knjizi sude po njenim ‘koricama’!

Posjetitelji ove jedinstvene biblioteke će tako imati priliku da razgovaraju sa:slijepom osobom, gluhonijemom osobom, osobom sa invaliditetom, roditeljem djeteta sa posebnim potrebama, svećenikom, hodžom, , konvertitom (osobom koja je promijenila vjeru), Jevrejem, policajkom, feministicom, vegankom, i drugim ‘živim Knjigama’.

Žive biblioteke su dio projekta ‘Ne sudi o knjizi po koricama!’, koji provodi Ustanova za zaštitu ljudskih prava ‘Independent’ iz Zenice u saradnji sa brojnim partnerima koji će do kraja novembra 2015. godine organizovati Žive biblioteke u 15 gradova u Bosni i Hercegovini.

Sredstva za provedbu projekta su obezbijeđena iz programa „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Cilj projekta ‘Ne sudi o knjizi po koricama!’ je pridonijeti promociji kultureotvorenosti prema drugima, mirnog suživota, te unaprijeđenju odnosa među različitim grupama/ zajednicama u BiH uz puno uvažavanje različitosti i razvojinterkulturalnog dijaloga, posebno među mladima.

PLAKAT (3)

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin