„Živa biblioteka“ dolazi u Mostar i Stolac

11 apr

„Živa biblioteka“ će se održati:

  • 11.04.2019. od 12.00 do 14.30 časova u Mostaru (Nansen dijalog centar, Alekse Šantića 19), i
  • 12.04.2019. od 12.45 do 15.00 časova u Stocu (Srednja škola Stolac, Ulica kneza Domagoja bb)

„Živa biblioteka“ je otvorena za sve građane Mostara i Stoca, uključujući učešće predstavnika/ca učenika srednjih i osnovnih škola, nastavnika, profesora, civilnog društva, nevladinih organizacija, medija i građana.

„Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, te širenje mira i tolerancije. Metodologija „Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gdje čitaoci dolaze da pozajme „knjigu” na određeno vrijeme. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitaocima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije.

Naše žive knjige sa kojima ćete moći razgovarati: raseljeno lice, povratnica, sestra poginulog borca, ratni veteran, vjerski službenik i mirovni aktivista, bivši ovisnik, član porodica nestalih.

„Živa biblioteka“ će biti održana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen Dijalog centrom iz Mostara i Kultom iz Sarajeva.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat se provodi u preko 70 opština/općina/gradova.

Za više informacije molimo da kontaktirate Aleksandra Žolju putem e maila [email protected] ili na telefon 065/235-469.

Raduju se vašem dolasku.

(Visited 59 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments