Želite besplatne studije u Sloveniji? – Evo kako doći do njih

22 dec

Blizina, sličan jezik i kultura, uređen studentski život i besplatne studije razlozi su zašto studenti biraju Sloveniju.

Besplatne studije

  • Slovenija je poslednjih nekoliko godina interesantna za studije zbog činjenice da su osnovne i Master studije za studente sa područja Srbije, Crne Gore i Bosne besplatne. Osnovne studije traju četiri godine i najčešće na slovenačkom jeziku, dok Master studije traju dve godine i postoje programi na engleskom jeziku. Naravno, mislimo na državne univerzitete.
    Univerziteti
  • Glavna četiri državna univerziteta su u Ljubljani, Mariboru, Primorska i Nova Gorica. Jedini univerzitet koji je na Šangajskoj listi je Ljubljana pa se preporučuje da se studira tamo, i rangiran je slično kao Univerzitet u Beogradu.

Rokovi prijave

  • Prijava na studije počinje u februaru i traje do jula (na nekim univerzitetima i do septembra). Preporučuje se ranija prijava, sa naknadnim slanjem mature ili uverenja o diplomiranju. Ono što je specifično za Sloveniju je da za finalni upis morate imati boravišnu dozvolu.

Troškovi života

U Sloveniji mesečni troškovi su oko 500 evra, a mogu biti i manji. Postoje različite studentske olakšice i popusti, a sa studentskom vizom može se raditi part-time studentski posao.

Kako se upisati

Preporučuju saradnju sa slovenačkom agencijom 2TM, koja je nacionalni posrednik za upis na državne fakultete, dobijanje vize i boravišne dozvole. Pošaljite upit kako bi vas povezali sa njima i kako biste brzo i efikasno uradili cijeli upis.

Ako želite da studirate u Sloveniji pošaljite besplatan upit ovdje.

kakonamaster.com

(Visited 309 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

Comments

Autor Aida Trepanić