Započnite svoju blog avanturu

12 jul
Rok prijave 31.08.2016

Blogovanje, ili u slobodnom prevodu ‘vođenje e-dnevnika’, način je da pišete o onom o čemu želite a da vaši tekstovi budu odmah dostupni velikom broju ljudi. Ovaj hobi možete pretvoriti i u posao, ukoliko se ozbiljno i predano bavite svojim blogom, te ukoliko uspijete privući čitaoce, a samim tim i reklamne objave na svom blogu. Uostalom, princip je isti kao i sa tradicionalnim pisanjem, samo je sve prilagođeno današnjem čitaocu, ali i autoru, ukratko – internet, brza dostupnost informacija i društvene mreže. I pored toga što današnji čitalac traži ‘brze’ tekstove na ‘dlanu’ interneta, ono što se nije promijenilo je glad za dobrim i korisnim tekstovima koje bismo sa užitkom čitali uz jutarnju kafu.

Šta je potrebno da učinite kako biste postali bloger? Pokušati i ideju pretvoriti u djelo – to je uvijek bila formula uspjeha! Ukoliko ste razmišljali da podijelite svoje znanje, misli ili savjete sa drugima, sama izvedba otvaranja bloga vam neće predstavljati nikakav problem. Alati su tu, a internet je prepun savjeta i uputstava kako da napravite dobar blog, kako tehnički, tako i sadržajno. Važno je da pišete o nečemu što je predmet vašeg interesovanja, o čemu znate više nego prosječan čitalac, ili naprosto nešto što smatrate bitnim. Uvijek je dobro staviti se u ulogu čitalaca, kako biste bili sigurni da ste na pravom putu.

Blog možete pokrenuti pomoću neke od svjetskih platformi i nakon samo par klikova, bićete vlasnik svog parčeta web-blog prostora. Najpoznatiji sajt pomoću kojeg možete napraviti svoj blog je www.wordpress.com. Ukoliko ozbiljnije želite da se bavite ovim poslom, možete se odlučiti i na kupovinu svog domena i hostinga.

Ono što je važno za uspješnog blogera i njegov blog jeste da budete originalni, da targirate pravu ciljnu grupu čitalaca i da obrađujete njima interesantne teme, na zanimljiv način, u ne pretjerano dugačkom tekstu.

Ukoliko već posjedujete svoj blog, ali i ako ga planirate napraviti, pravo je vrijeme da napišete zgodan tekst na jednu od tema koje vam kompanija m:tel nudi u okviru svog konkursa za najbolji bh. blog pod nazivom „m:bloger“, a to su : „Tehnologija“, odnosno tekst na temu modernih tehnologija i telekomunikacija, „Heroji iz komšiluka“, koja se tiče humanitarnih inicijativa, pomoći ugroženima kategorijama i manjinskim grupama, te „Promocija pravih vrijednosti“, gdje se obrađuju teme iz kulture, umjetnosti, obrazovanja, sporta i ekologije. Nagrađena tri autora najboljih tekstova dobiće vrijedne novčane nagrade, ali i, za njihov status dobrog blogera, još važniju saradnju sa kompanijom m:tel u periodu od godinu dana, što je jedinstvena prilika koja im može otvoriti vrata ka širokoj čitalačkoj publici m:tel-ovog korporativnog bloga blog.mtel.ba. To je mjesto na kojem će tokom godinu dana moći da predstave svoje tekstove, te steknu prve, odnosno nove fanove svojih blogova.

Ovaj konkurs je otvoren 1. jula, a trajaće sve do ponoći 31. avgusta 2016. godine, i da biste učestvovali u njemu potrebno je da ste državljani BiH, stariji od 18 godina, te da na konkurs pošaljete tekst koji nije prethodno objavljivan. Detalje i uputstva u vezi sa konkursom m:bloger možete pronaći na blogu kompanije m:tel, kao i aplikaciju/formular za prijavu. Osim bogatih nagrada od 3.000 KM za osvojeno prvo mjesto, 2.000 KM za drugo mjesto, te 1.000 KM za osvojeno treće mjesto na konkursu, svi autori koji svoje tekstove pošalju na ovaj konkurs imaće jedinstvenu priliku da učestvuju na predavanju koje će za njih organizovati kompanija m:tel, a na kojem će predavači biti uspješne ličnosti iz regionalne blogosfere, kada će biti upriličeno i proglašenje najboljih izabranih blogova.

Bilo da ste već vlasnik svog ličnog bloga ili ste upravo odlučili upustiti se u ovu avanturu, čak i samo učešće u ovom konkursu će vam donijeti vrijedna znanja, pomoći vam da unaprijedite, odnosno napravite kvalitetan i čitan blog.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin