YIHR: Poziv za prijavu na Školu drugačijih sjećanja

28 jul
Rok prijave 06.08.2016

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) organizuje treću po redu Školu drugačijih sjećanja, edukativni program baziran na studijskim posjetama na području Hercegovine, čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice, aktivista_kinja za ljudska prava, predstavnika_ca vjerskih skupina, historičara_ki, žrtava i svjedoka_inja o procesu pomirenja i suočavanja sa prošlošću.

Škola drugačijih sjećanja obuhvata posjete mjestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica širom Hercegovine. Ove godine će Škola po prvi put do sada biti regionalnog karaktera, te će se učesnicima i učesnicama iz BiH pridružiti i manja grupa iz susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Škola se realizuje u periodu od 21. do 27.08.2016. godine, tako što okuplja učesnike i učesnice 21.08. u Sarajevu odakle sutradan kreće prema Stocu gdje je baza Škole. Škola potom nekoliko dana provodi u Stocu odakle se ide u obilaske lokaliteta širom Hercegovine, sve do povratka u Sarajevo, gdje se 27.08. završavaju aktivnosti Škole. Tokom trajanja programa je učesnicima i učesnicama osigurana hrana, smještaj i prevoz.

Uslovi za prijavu učesnika i učesnica sa područja Bosne i Hercegovine:

  1. Dobrodošli su svi učesnici i učesnice rođeni/e od 1992. do 1998. godine, a koji/e će u vrijeme održavanja Škole biti punoljetni/e (imati 18 i više godina).
  2. Ohrabruje se učešće oba spola, kao i ravnomjerna i ravnopravna zastupljenost učesnika_ca iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, što će biti jedan od kriterija izbora učesnika_ca.
  3. Posebno se ohrabruje učešće učesnika_ca koji/e ranije nisu imali/e priliku učestvovati u programima koji se bave suočavanjem s prošlošću i tematikom ratnih zločina.
  4. Prijava treba da sadrži motivaciono pismo (do 800 riječi), te sljedeće podatke: ime, prezime, godište, fakultet/škola, mjesto iz kojeg dolazite, e-mail adresu i broj telefona.
  5. Prijave se najkasnije zaključno sa 06.08.2016. godine šalju obavezno na obje e-mail adrese: [email protected] i[email protected].
  6. Nepotpune i neblagovremene prijeve neće biti uzete u razmatranje.

Nakon zatvaranja poziva će svim prijavljenima biti dostavljena preliminarna lista izabranih učesnika_ca.

Detaljnije o Školi:

Inicijativa je ovaj program pokrenula s ciljem povećanja stepena upoznavanja mladih o događajima iz posljednja dva rata na ovim područjima, te aktivnosti obuhvataju obilaske lokacija masovnih grobnica, koncentracionih logora, vjerskih objekata, mezarja i grobalja, spomenika i memorijala. U sklopu ovog programa imat ćete priliku posjetiti širu okolinu Stoca, Široki Brijeg, Mostar, Grabovicu, Bradinu, Prebilovce, Čavkaricu i druga mjesta, te saznati više o neispričanim pričama iz ovoga kraja.

Iskusite jedan drugačiji pristup izučavanju procesa suočavanja sa prošlošću kroz pogled i priču onih koji su zločine preživjeli ili onih koji sjećanje na zločin nose preko priča prenošenih sa generacije na generaciju. Propitujte ovakav pristup, istražujte i saznajte više o događajima iz bliže i dalje historije koji danas oblikuju odnose u našem društvu.

Za sve dodatne informacije nas možete kontaktirati putem telefona na broj 033 219 047 ili putem e-maila na [email protected] ili [email protected].

Koordinatori Škole drugačijih sjećanja su Rasim Ibrahimagić i Nedim Jahić koji su učestvovali u izradi, pripremi i realizaciji ovog programa 2014. i 2015. godine.

Škola se realizuje uz podršku CCFD – Terre Solidaire.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin