YIHR: Konkurs za novinarsku posjetu Beogradu

6 feb
Rok prijave 10.02.2016

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijativa) otvara konkurs za novinare i novinarke iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova za učešće u posjeti Beogradu koja će biti organizovana od 17. do 19. februara. Konkurs se prevashodno odnosi na novinare i novinarke koji/e se bave regionalnom saradnjom i omladinskom politikom.

Posjeta će biti organizovana za vrijeme posljednjeg sastanka Radne grupe za uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) koji će se održati u Beogradu od 16. do 20. februara. Incijativa za uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih je nastala na Berlinskom samitu o Zapadnom Balkanu, dok su premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije potpisali Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju RYCO-a u augustu 2015. godine na Samitu u Beču. RYCO Radna grupa, koju čine predstavnici i predstavnice ministarstava nadležnih za omladinsku politiku i organizacija civilnog društva iz šest zemalja, ima zadatak da razvije koncept za buduću kancelariju kroz koju će mladi iz regiona imati priliku da se sreću sa vršnjacima iz susjednih zemalja. Radna grupa će svoj posao završiti tokom sastanka u Beogradu, a finalni priozvod njihovog rada biće dokumenti koji definišu misiju, mandat i statut buduće kancelarije za razmjenu mladih koja bi zvanično trebalo da bude uspostavljena na trećem Samitu o Zapadnom Balkanu – u Parizu u julu ove godine.

Novinari i novinarke koji/e će učestvovati u ovoj posjeti imaće šansu da se informišu o Berlinskom procesu sa posebnim fokusom na omladinsku saradnju, naporima koje šest vlada ulažu u uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih i akstivnostima Radne grupe.

Inicijativa će učesnicima posjete obezbijediti:

  • Direktan kontakt sa relevantnim akterima u procesu uspostavljana Regionalne kancelarije za saradnju mladih: članovina i članicama Radne grupe, predstavnicima/ama Francusko-njemačke kancelarije za mlade koja moderira ovaj proces i predstavnicima/ama institucija u Srbiji koje su uključene u proces;
  • Priliku da budu prisutni na događajima koji će se održati u Beogradu sa ciljem da se promoviše ideja osnaživanja regionalne saradnje mladih Zapadnog Balkana;
  • Pomoć oko zakazivanja intervjua za bilo koju drugu temu za koju su novinari posebno zainteresovani.

Organizator snosi troškova puta, smještaja i boravka u Beogradu.

Zainteresovani novinari i novinarke se mogu prijaviti OVDJE.

Konkurs je otvoren do 10. februara.

Biće kontaktirani samo novinari i novinarke koji/e uđu u uži izbor.

Ova posjeta se organizuje u okviru Inicijativinih regionalnih aktivnosti za promociju mobilnosti mladih. Program finansijski podržava Evropska komisija.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin