YIHR BiH uz podršku forumZFD organizuje Školu drugačijih sjećanja

30 jul
Rok prijave 18.08.2018

Inicijativa mladih za ljudska prava BiH uz podršku forumZFD i ove godine organizuje Školu drugačijih sjećanja u Hercegovini.

 

Šta je Škola drugačijih sjećanja?

Škola drugačijih sjećanja je ljetni edukativni program baziran na studijskim posjetama čiji je cilj razmjena iskustava lokalne zajednice, aktivista/kinja za ljudska prava, predstavnika/ca vjerskih zajednica, historičara/ki, žrtava i svjedoka/inja o procesu pomirenja i suočavanja sa prošlošću. Škola obuhvata posjete mjestima stradanja i ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine, povezujući iskustva zajednica sa šireg područja jedne regije.

Iniciran od strane svojih aktivista i aktivistkinja, YIHR BiH je ovaj program pokrenuo 2014. godine s ciljem povećanja stepena upoznavanja mladih o događajima iz posljednja dva rata na području Hercegovine. Aktivnosti Škole obuhvataju obilaske mjesta stradanja, lokacija masovnih grobnica, koncentracionih logora, vjerskih objekata, mezarja i grobalja, spomenika i memorijala. Od 2016. godine je Škola regionalnog karaktera, te se učesnicima i učesnicama iz BiH pridružuje i manja grupa iz susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Ovogodišnja Škola u Stocu

Škola drugačijih sjećanja uključuje obilaske lokacija ratnih zločina, kao i važnih mjesta koja su važna za istraživanje rata u Bosni i Hercegovini na području regije Hercegovina.

Škola kreće okupljanjem u Sarajevu 24.08., nakon čega učesnici i učesnice odlaze u Stolac koji će biti ‘baza’ Škole do 29.08. kada se vraćaju u Sarajevu, gdje se aktivnosti završavaju 30. augusta.

U sklopu Škole su planirane posjete Radimlji, Rotimlji, Koštanoj bolnici, Ravnom, Prebilovcima, Širokom Brijegu, Kruševu, Bradini i Grabovici.

Ključni cilj Škole drugačijih sjećanja je pružiti novih generacijama priliku da posmatraju ratove devedesetih iz različitih perspektiva, te saznate kako na različite događaje iz tog vremena gledaju direktni svjedoci, preživjeli i stručnjaci.

Svi zainteresovani trebaju PRIJAVNI OBRAZAC skinuti, ispuniti i poslati na [email protected] do 18.08.2018. godine.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments