YIHR BiH: Putujuća škola nacionalizama – Poziv za prijavu učesnika_ca iz Bosne i Hercegovine

28 apr
Rok prijave 09.05.2018

Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) te poziva da se prijaviš za učešće na Putujućoj školi nacionalizama koja će trajati od 20. do  27. maja 2018. godine. Škola je jedinstvena prilika da zajedno sa učesnicima/ama iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i  Kosova proširiš svoje znanje kroz posjećivanje mjesta koja su usko povezana sa ne tako dalekom prošlošću.

Nacionalistička retorika i posvećenost kultu nacija dovele su do velikih sukoba na ovim prostorima. Veliki problem današnjice je što ni sa ove vremenske distance nismo svjesni posljedica tih sukoba, a još manje smo svjesni posljedica nacionalizma kao takvog.

Na ovom programu učestvovaće 15 mladih iz regiona koji će zajedno imati priliku da posjete mjesta koja se nalaze u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Škola je namijenjena društveno-politički aktivnim studentima i studentkinjama (19 – 24 godine) koji posejduju određeni nivo znanja o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Cilj nam je da ovim programom mladima omogućimo da se bliže upoznaju sa dešavanjima iz prošlosti na mjestima njihovog događanja uz posjete različitim organizacijama i udruženjima koji se bave posljedicama ratne prošlosti, te mjestima sjećanja.

Cjelokupna škola odvijaće se na engleskom jeziku, počevši od Beograda kao prve posjete do Sarajeva kao posljednje lokacije Škole. Ovaj poziv je namijenjen mladima iz Bosne i Hercegovine, a ukoliko si iz neke druge države iz regiona posjeti stranicu YIHR-a za svoju zemlju. Svim učesnicima/ama biće refundirani troškovi prevoza do Beograda i od Sarajeva, a tokom trajanja putovanja prevoz, smještaj i hrana su obezbijeđeni.

Ukoliko želiš da se prijaviš, molimo te da najkasnije 9. maja pošalješ sljedeće podatke na [email protected] (u naslovu maila naznačiti “Prijava za Putujuću školu”):

  • ime i prezime,
  • godinu rođenja,
  • mjesto iz kojeg dolaziš,
  • mail i broj telefona, te
  • motivaciju za učešće.

Za sva dodatna pitanja se možete javiti na [email protected].

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin