Vlada RS: Raspisani konkursi za dodjelu 1.070 studentskih stipendija

30 okt
Rok prijave 28.11.2015

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodijeliće 1000 stipendija studentima koji studiraju u Republici Srpskoj u akademskoj 2015/16.godini i 70 stipendija studentima koji studiraju u inostranstvu, rekao je na konferenciji za novinare ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević.

Konkursi za dodjelu studentskih stipendija objavljeni su danas i dostupni su na Portalu Vlade Republike Srpske – na stranici Ministarstva prosvjete i kulture i biće otvoreni 30 dana.

Biće dodijeljeno 730 stipendija uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa, 236 stipendija studentima prvog ciklusa iz kategorije ostalih, studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa 16 stipendija i studentima prvog ciklusa sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama 18 stipendija. Mjesečna stipendija za studente koji studiraju u Srpskoj iznosi 200 KM, dok se studentima prvog ciklusa koji studiraju u inostranstvu isplaćuje jednokratno po 2.000, drugog ciklusa 2.500 KM i 3.000 KM za studente trećeg ciklusa.

Ministar Malešević istakao je da je isplata stipendija za 2015. godinu u toku i da će se okončati do kraja godine. Podsjetio je da je u 2015. godini dodijeljeno, takođe, 1.000 stipendija studentima u Republici, za šta je obezbijeđeno 1.970.000 maraka i 71 stipendija studentima u inostranstvu za šta je iz budžeta izdvojeno 191.000 maraka.

Novina od ove godine je da pravo na stipendiju imaju i studenti prve godine koji prvi put upisuju studije u inostranstvu, a tokom srednjoškolskog obrazovanja su osvojili neku od medalja na međunarodnim olimpijadama na kojima učenici iz Republike Srpske imaju pravo učešća.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić pojasnila je da je uslov za dodjelu stipendije uspješnim studentima koji studiraju u Republici prosjek ocjena 8,5 i da nisu obnovili nijednu godinu studija.

„Stipendije se dodjeljuju od druge godine studija, a uslov za studente koji studiraju u inostranstvu je prosjek ocjena 9. Ostale kategorije studenata moraju imati minimalan prosjek ocjena 7,5“, rekla je Pejićeva.

Sve informacije u vezi sa ovim konkursima studenti mogu dobiti na broj telefona: 051 338 434.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin