Vijeće mladih Stari Grad: Formiran Grant za mobilnost mladih

27 dec

Vijeće mladih Stari Grad je u saradnji sa Komisijom za pitanja mladih predložilo amandman na Budžet 2016. Općine Stari Grad, u kojem smo tražili Grant za mobilnost mladih. Budžetom je osigurano 5 000 KM, a podršku za osnivanje ovog granta svojim potpisom dalo nam je preko stotinu građana i građanki Starog Grada.

grant_za_mobilnost-vijecemladihSvjesni teške finansijske situacije i sve manje mogućnosti za mlade da putuju i obrazuju se van države predložili smo da se u budžetu osiguraja sredstva za mobilnost. Podaci iz istraživanja ”Glasovi mladih” pokazuju da nešto manje od dvije trećine ispitanika posjeduju pasoš (61.1%), a svega dvije trećine (65.4%) mladih je putovalo van Bosne i Hercegovine. U obrazovne svrhe je prema ovom istraživanju putovalo samo 1.9% mladih. Strategija za mlade Općine Stari Grad Sarajevo uvidjela je ovaj problem, ali nije predvidjela adekvatno rješenje za isti. Jedan od osnovnih elemenata omladinske politike na lokalnom nivou uključuje i mogućnost  mobilnosti mladih.  Formiranjem Granta za mobilnost mladih omogućavate prostor za stvaranje adekvatnih rješenja u odnosu na definisani problem.

Općina Centar Sarajevo pozitivan je primjer poticanja mobilnosti mladih i omladinskih projekata, te smo uz savjetodavnu podršku Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar krenuli u proces lobiranja za takav grant u Općini Stari Grad. Napominjemo da Općina Centar raspolaže istim grantom već nekoliko godina i to iznosom od 8 000 KM na godišnjem nivou.

Na 35. Sjednici Općinskog vijeća Stari Grad jdnoglasno je usvojen Budžet za 2016. godinu. U sklopu Budžeta je na prijedlog Vijeća mladih Stari Grad i Komisije za pitanja mladih usvojen i Grant za mobilnost u vrijednosti od 5 000 KM. Ova sredstva namjenjena su za potrebe putnih torškova i participacije za mlade ljude sa područja Općine Stari Grad Sarajevo koji pohađaju seminar, kurs, trening, naučna takmičenja ili neki drugi vid nefomalnog obrazovanja unutar ili van države.

Sredstvima će raspolagati Komisija za pitanja mladih, koja trenutno radi na izradi pravilnika o dodjeli sredstava, koja će biti dostupna početkom fiskalne godine. Kada taj proces bude finaliziran promovisat ćemo Pravilnik i dodatne informacije.

(Visited 11 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin