Ustavne i vanustavne korekture političkog sistema BiH

21 maj

Pozivaju Vas da sudjelujete u radu trećeg pravničko-politološkog kolokvija: „Ustavne i vanustavne korekture političkog sistema BiH“ četvrtak, 06. lipnja/juna 2019. godine

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu čitaonica FPN, sa početkom u 11:00 sati.

Fondacija Centar za javno pravo u saradnji sa Institutom za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka organizuje treći pravničko-politološki kolokvij o temi korekture političkog sistema BiH. Pravničko-politološki kolokviji su mjesta otvorene diskusije između pravnika, politologa, teologa, filozofa i političara o najavljenoj temi.

U centru ovog kolokvija su pitanja modeliranja ustavnih promjena u BiH. Valorizirat će se politološka i pravna prespektiva političkog sistema BiH, sve s obzirom na činjenicu da se neophodnost izmjene postojećeg ustavnog modela potiskuje ili potpuno ignoriše.

Odluke ESLJP/Strazbourg, Ustavnog Suda BiH/Sarajevo, niz pravnih i politoloških analiza domaćih i stranih autora zahtijevaju djelimičnu ili potpunu izmjenu ustavnog uređenja BiH. U tom će smislu otvorena pitanja predstaviti Nurko Pobrić (profesor ustavnog prava i penzionisani sudija Kantonalnog suda u Mostaru), Goran Marković (profesor i dekan Pravnog fakulteta Istočno Sarajevo), Dženeta Omerdić (profesorica Pravnog fakulteta u Tuzli), Elvis Fejzić (Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu) i Harun Išerić (saradnik FCJP i asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu). Provjerićemo da li su ustavne promjene realne ili su bezizgledne u tekućem mandatu Parlamentarne skupštine BiH, razmotrićemo alternativna rješenja za izlazak iz ustavne pat-pozicije.

Očekujemo polemičnu diskusiju i uspostavljenje konsenzusa o spornim pitanjima ustavnog prava i političkog sistema BiH. Materijali za kolokvij se mogu preuzeti pod linkom: http://fcjp.ba/index.php/projekti

Broj učesnika je ograničen. Molimo da prijavite učešće putem telefona 033 262 715 ili emailom: [email protected].

Fb event

(Visited 75 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević