UNICEF: Konkurs za najbolje novinarske radove koji promovišu prava djeteta u BiH

6 jun

UNICEF BiH i ove godine objavljuje konkurs za medijski doprinos informisanju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH u skladu sa etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci. Konkurs je otvoren za sve novinare i medije koji su svoje radove na ovu temu objavili tokom ove godine u medijima u Bosni i Hercegovini. Teme prijavljenih novinarskih radova mogu obuhvatiti pitanja iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite, pravosuđa za djecu, kao i teme koje promovišu inkluziju, nediskriminaciju i poštivanje različitosti.

Konkurs je otvoren za sve radove objavljene od 01.11.2015. do 01.11.2016. godine u bilo kom bh. mediju, pod uslovom da su dostupni na internetu. Svaki novinarski rad koji ispunjava uslove konkursa, može prijaviti sam autor ili neko od urednika u medijima.

Prilikom izbora najboljeg novinarskog rada vodiće se računa o sljedećim kriterijima:

  • Izbor teme;
  • Način prezentiranja činjenica i podataka (odabir novinarskog ugla);
  • Analitički pristup;
  • Spisateljski stil za novine i web / audiovizuelna prezentacija za radio i televiziju;
  • Procjena pozitivnog efekta na publiku u smislu promovisanja teme;
  • Poštivanje UNICEF-ovih principa etičkog izvještavanja o djeci;
  • Poštivanje principa Zajedničke izjave novinara u BiH.

Nagrade i priznanja će biti dodijeljene za novinarski-medijski doprinos u štampi, na internetu, kao i za dokumentarni ili informativni uradak trajanja do 5 minuta na radiju i televiziji. Rok za dostavu prijava je 05.11.2016. godine u 12,00.

Žiri sastavljen od iskusnih novinara,  dobitnika UNICEF-ove nagrade prethodnih godina, te stručnjaka iz oblasti zaštite prava djece, odabraće najbolje radove i objaviti svoju odluku na ceremoniji planiranoj za Međunarodni dan djeteta, 20 novembar.

Konkurs je otvoren od 2. juna do 1. novembra 2016. a detaljni uslovi i pravila konkursa su objavljeni i na www.unicef.ba/.  Aplikacija se sastoji od podataka o autoru i linka na objavljeni članak. Aplikaciju dostaviti na adresu [email protected] sa naznakom „Za novinarski konkurs/natječaj“.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin