Ugostite srednjoškolca iz inostranstva i upoznajte svijet u svom domu!

23 jul

Ugošćavajući AFS učesnika, činite svijet tolerantnijim, a svojoj porodici i AFS učesniku pružate nezaboravno iskustvo interkulturnog učenja.

UG “Interkulturni susreti u BiH” poziva zainteresovane porodice da se prijave da ugoste jednog od 15 učenika – srednjoškolaca iz Italije, Belgije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske i Islanda koji u BiH dolaze 02.09.2016. AFS učenici kada dođu u BiH redovno pohađaju srednju školu, idu na kurs jezika i zahvaljujući nevjerovatnim domaćin porodicama imaju prliku da otkriju kako to izgleda život u BiH.

Izaberite program od 3 ili 10 mjeseci, zavisno od mogućnosti vaše porodice te upoznajte novu kulturu unutar vaša četiri zida. Kroz zajednički život i razgovore sa učenikom iz inostranstva učite historiju, mentalitet i jezik jedne nepoznate zemlje. Učenik koji boravi kod vas nije samo vaš gost, već i član vaše porodice. Učenik na razmjeni nakon kratkog vremena postaje vaš „sin“ ili „kćerka“, odnosno, „brat“ ili „sestra“. Snažna mreža iskusnih i obučenih AFS volontera će vam pružiti podršku i pomoć prije, tokom i nakon završetka programa.

Svaka porodica može postati AFS domaćin porodica – takođe samohrani roditelji i bračni parovi bez djece. AFS domaćin porodice širom svijeta su ljudi dobre volje koji na volonterskoj bazi, primaju učenika u svoj dom kako bi učeniku predstavili svoju kulturu i upoznali kulturu učenika. Ne morate imati veliku kuću ili dodatnu sobu. Slobodan krevet, mjesto za stolom i otvoreno srce je sasvim dovoljno da postanete domaćin porodica i dio interkulturnog susreta.

Udruženje građana Interkulturni susreti u BIH (UG ISU BIH) je nevladina, neprofitabilna, stranački i vjerski neorijentisana organizacija. UG ISU BIH u saradnji sa globalnom mrežom AFS Intercultural Programs organizuje međunarodne programe razmjene učenika i volontera u cilju unaprjeđenja interkulturalnog učenja i promovisanja tolerancije. AFS programi su nagrađeni od stane Ujedinjenih nacija.

Od 1947.godine do danas, AFS je omogućio da više od 500.000 učenika i mladih osoba iz 110 zemalja širom svijeta otputuje u inostranstvo i doživi iskustva ličnog razvoja koji ostaje za cijeli život. Od 2002. godine UG ISU BIH je u saradnji sa AFS-om organizovao učešće u AFS jednogodišnjim i tromjesečnim programima razmjene u inostranstvu za 182 učenika iz BiH, a od 2009.godine počinje i AFS program ugošćavanja učenika iz inostranstva u BiH, te je do danas ugošćeno 47 učenika iz iz 13 zemalja Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

Ukoliko se pitate se kako postati AFS domaćin porodica i u svoj dom primiti jednog AFS učenika pišite UG ISU BIH na email[email protected] ili pozovite njihov ured na 033 974 606 svaki radni dan u periodu od 10 do 13 sati.

Više o učenicima koji u BiH dolaze u septembru 2016. godine možete saznati na web stranici.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin