Ugošćavanje AFS učenika – Upoznajte svijet u svom domu!

20 nov
Ugošćavanjem AFS učenika iz inostranstva, vaša porodica ima priliku upoznati novu kulturu iz jednog potpuno drugačijeg ugla. Kroz zajednički život i razgovore sa učenikom iz inostranstva učite historiju, mentalitet i jezik jedne nepoznate zemlje. Učenik koji boravi kod vas nije samo vaš gost, već i član vaše porodice. Učenik na razmjeni nakon kratkog vremena postaje vaš „sin“ ili „kćerka“, odnosno, „brat“ ili „sestra“.
Primanje učenika iz neke druge zemlje u vaš dom je uvijek veoma zanimljivo iskustvo. Vaš porodični život će biti bogatiji, a mnoge porodice tokom ovog programa upoznaju bolje odnose između svojih članova. Nakon završetka programa, međusobne posjete između AFS učesnika gosta i domaćin porodice nisu rijetkost, tako da i domaćin porodice imaju priliku upoznati domovinu učenika gosta.

AFS prijateljstva traju do kraja života. Ugošćavajući AFS učesnika, činite svijet tolerantnijim, a svojoj porodici i AFS učesniku pružate nezaboravno iskustvo interkulturnog učenja.

Ugošćavanjem pružate priliku jednoj mladoj osobi iz druge zemlje ili čak drugog kraja svijeta da upozna život i kulturu Bosne i Hercegovine, nauči naš jezik i sa sobom kući  ponese lijepa sjećanja na našu zemlju.

Ukoliko vaše dijete planira učešće u nekom od AFS programa razmjene, ugošćavanje AFS učenika vam unaprijed može pružiti pogled na iskustvo razmjene. Ako je neko od članova vaše porodice već učestvovao u programu razmjene, ugošćavanje vam daje priliku da se na izvjestan način odužite i prisjetite vašeg AFS iskustva.

 

Ko može biti domaćin porodica? 

Svaka porodica može postati AFS domaćin porodica, također i samohrani roditelji i bračni parovi bez djece. AFS domaćin porodice širom svijeta su ljudi dobre volje koji na bazi volontiranja primaju učenika u svoj dom kako bi mu predstavili svoju kulturu i upoznali njegovu. Ne morate imati veliku kuću ili dodatnu sobu – slobodan krevet, mjesto za stolom i otvoreno srce je sasvim dovoljno da postanete domaćin porodica i dio interkulturnog susreta.

Svaka domaćin porodica je posebna i to je upravo ono što čini i svako iskustvo razmjene posebnim. Potrebno je da pružite toplu i brižnu okolinu učeniku i da želite ugostiti učenika dobrovoljno, kao volonteri.  Zauzvrat, mi ćemo pružiti podršku i potruditi se da pronađemo učenika koji će najbolje odgovarati interesima vaše porodice, porodičnom životu i osobnosti članova vaše porodice.

Koje su obaveze domaćin porodice?

Domaćin porodica tokom ugošćavanja AFS učenika ne mora mijenjati svoj način života. AFS učenik se prilagođava svakodnevnom životu domaćin porodice. Prihvatite AFS učenika kao novog člana porodice i tako se prema njemu ili njoj i ponašajte. Pružite mu istu podršku i brigu koju pružate drugim članovima porodice. Uključite AFS učenika kao vašeg novog sina ili kćerku u porodične aktivnosti i svakodnevnicu.

Potrebno je da pružite AFS učeniku redovne obroke i njegov ili njen spostveni krevet. AFS učenik ne mora imati svoju sobu, već je može dijeliti sa vašim djetetom istog spola. Iako domaćin roditelji preuzimaju svakodnevnu brigu o AFS učeniku, učenikovi biološki roditelji ostaju njegovi zakonski staratelji.

AFS učenici su obavezni redovno pohađati školsku nastavu u lokalnoj srednjoj školi, te se ohrabruju da učestvuju i u vannastavnim aktivnostima ili aktivnostima nekih drugih lokalnih  nevladinih organizacija, centara za mlade i slično.

Šta je obezbjeđeno od strane drugih?

AFS i UG ISU BIH pokrivaju eventualne troškove liječenja AFS učenika, upis u školu, školske udžbenike, gradski prijevoz do škole. Naši obučeni volonteri pružaju AFS učeniku i domaćin porodici podršku i savjetovanje. Prije, tokom i poslije razmjene, AFS i UG ISU BIH organizuju pripremne i orijentacione sastanke za AFS učenike i domaćin porodice. Svaka domaćin porodica tokom razmjene ima svoju osobu za podršku, iskusnog AFS volontera, kom se može obratiti u slučaju pitanja i poteškoća. Učenikovi roditelji pokrivaju troškove liječenja već od ranije postojećih medicinskih stanja (npr. dijebetes, astma i sl.), preventivne stomatološke i oftamološke  tretmane. Učenik i njegovi biološki roditelji snose troškove džeparca, kao i troškove npr. kupovine odjeće, školskih izleta i putovanja, posebne hrane i sl.

Kako možemo dobiti više informacija?

1. Preuzmite i pročitajte AFS informativne stranice sa prijavnim formularom Upoznajte svijet u svom domu! (pdf)

2. Pročitajte iskustva domaćin porodica  i iskustva učenika iz inostranstva koji su učestvovali u AFS programu u BiH.

3. Dođite na AFS informativni sastanak. Datumi i mjesta održavanja sastanaka će biti objavljivanja u odjeljku Nadolazeće aktivnosti.

4. Kontaktirajte naš ured ukoliko imate pitanja ili želite više informacija.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin