Tuzla: Filmska radionica “Viva škola filma 2018”

22 aug

16. po redu, ovogodišnja, filmska radionica “Viva škola filma 2018” održaće se u OŠ “Brčanska Malta” u TUZLI od 26. do 28.08.2018.

“VIVA ŠKOLA FILMA”
Su filmske, teorijske i praktične radionice za mlade od 13-21 godine, na kojima mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizlaze iz životnih situacija koje ih okružuju i njihove mašte.

ŠTA SE RADI NA RADIONICAMA?
Polaznici radionice kroz grupne zadatke stiču znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi uče tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane ili prepričane priče. Učestvuju aktivno u izradi ideje i realizacije dokumentarnog filma.
Rezultat svake radionice je film koji učesnici sami proizvedu.
Svim polaznicima, (optimalan broj je od 10 do 20 po grupi), prikazuju se i razni primjeri, kako bi im se još više približila sama ideja dokumentarnog filma.
Trajanje radionice je tri dana po 6 sati.

1. DAN (teorijski dio)

Trajanje: 6 radnih časova sa pauzama
Istorija filma,filmska estetika i dramaturgija, ideja – sinopsis, izrada odabranog scenarija, knjiga snimanja i izrada plana snimanja, distribucija i plasman filma na festivale. Odabir filmske ekipe (snimatelj, asistent snimatelja, reditelj, scenarista,montažer, tonski snimatelj, asistent tona, gafer, asistent rasvjete, organizator,spiker, klaper…) Odabir ekipe se vrši prema afinitetima mladih polaznika i njihovim željama.

2.DAN (praktični dio)

Trajanje 6 radnih časova sa pauzama
Izlazak na teren i početak snimanja filma, na osnovu prethodno izrađenog plana. Praktičan rad sa profesionalnom
Video – audio opremom, kojom polaznici sami rukuju uz nadzor predavača.

3. DAN (praktični dio)

Trajanje 6 radnih časova sa pauzama
Pregled snimljenog materijala, odabir i komponovanje muzike, snimanje naratora, montaža filma, postprodukcija.
Vrlo je važno naglasiti, da se za sve vrijeme praktične nastave obrađuju i teorijski segmenti i pravila, tj vrši se edukacija polaznika (rukovanje kamerom, snimanje, montaža…)

CILJ FILMSKE RADIONICE:
Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i sticanje filmske pismenosti koja je primjenjiva
u svakodnevnom životu.
Očekivani rezultati ovog projekta su novi filmovi koje će polaznici radionice sami proizvesti, i sa njima učestvovati na VIVA FILM FESTIVALU.
Time ćemo kod njih razviti i osjećaj pripadnosti jer će odabrani autori biti gosti Festivala, gdje će imati priliku da se međusobno upoznaju, druže, razmjene iskustva s ciljem uklanjanja barijera i razlika bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjeru.

Pet najboljih će biti nagrađni na samom VIVA FESTIVALU, video opremom Canon koju obezbjeđuje kompanija AVTERA – već tri godine partner ovog projekta, kao i kompanija Meklajn.
Da je projekat aktuelan i realan potvrđuju rezultati radionica protekle tri godine a 2017. godine: 20 Bh. gradova, proizvedeno je 22 kratka filma, u radionicama je učestvovalo 294 mladih iz BiH.
Predviđeno je da “video radovi” budu kratki, autentični i originalni filmovi, koje bi distriburali na filmske festivale širom svijeta, a emituje se i posebna tv emisija na BHT 1 “Viva škola filma” srijedom od 16:15h sa repizom subotom od 9:15h.
Prijatelji radionica su: OSCE, Avtera BH, BHRT, Canon, Meklajn i ostali.

Prijaviti se možete ovdje.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments