Treći sajam američkih univerziteta i koledža u Sarajevu

31 mar

Treći sajam visokog obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država „Education USA“, na kojem će se predstaviti više od 15 američkih univerziteta i kolega, kao i programi stipendija i razmjene Ministarstva vanjskih poslova SAD-a i „Education USA“ centra, bit će održan 7. aprila u prostorijama Networksa u sarajevskoj Skenderpašinoj 1, u terminu od 17:00 do 20:00 sati.

Sajam je namijenjen svim srednješkolcima, studentima i budućim studentima magistarskih i doktorskih programa koji bi željeli da dobiju više informacija o programima studija u SAD-u, procesu aplikacije, sportskim stipendijama, te drugoj vrsti finansiranja studija na američkim koledžima.

Na sajmu će biti predstavljeni raznovrsni koledži i univerziteti koji će, kao takvi, odlično predstaviti raznolikost američkog obrazovanja i studijskih programa.

U prvom dijelu, predstavljamo vam sedam visokoškolskih ustanova o kojima ćete se više moći upoznat na sajmu.

Shoreline Community College je javni, dvogodišnji koledž koji po drugi put učestvuje u u sarajevskom sajmu. Dvogodišnji koledži predstavljaju jeftiniju, ali jednako kvalitetnu opciju početka studija u SAD-u. Shoreline nudi različite studijske programe od kojih su najpopularniji ekonomija, hemija, informatika, psihologija, razne oblasti inžinjeringa i muzika. Dostupne su i stipendije za strane studente, a za upis Shoreline ne traži ni SAT ni TOEFL. Rokovi za apliciranje za ovu godinu još nisu prošli, tako da su njihova vrata još otvorena za sve zainteresovane studente.

Na sajmu će se predstaviti i četiri američka univerziteta sa kampusima van SAD-a American University in Bosnia and Herzegovina, New York University Abu Dhabi, Rochester Institute of Technology Croatia, te Webster University sa kampusima u Beču, Ženevi i Leidenu. Univerziteti će predstaviti američki način i kvalitet obrazovanja dostupnu na geografski bližim lokacijama.

American University in B&H je odavno već poznat našim studentima po raznolikim poljima studija koja nisu dostupna na većini javnih univerziteta u našoj zemlji, ali je manje poznato da je u posljednjih nekoliko godina ovaj univerzitet osnovao nekoliko zanimljivih master i doktorskih studija iz oblasti cyber sigurnosti, kompjuterskog i softver inžinjeringa i međunarodnog prava.

New York University sa kampusom u Abu Dhabiju je također sve više prepoznat u BiH kao izvanredno mjesto za upis isključivo dodiplomskih studija. Sa studentima iz 100 različitih zemalja, punim stipendijama i mogućnostima  provođenja jednog semestra na nekoj od šest lokacija u svijetu, NYU Abu Dhabi ne samo da je raznoliko i uzbudljivo mjesto, već i jedan od najprestižnijih američkih univerziteta u inostranstvu.

Kampusi Rochester Institute of Technology u Hrvatskoj se nalaze u Zagrebu i Dubrovniku. Iako relativno blizu, RIT Croatia je do sada bio manje poznata opcija studija na američkim univerzitetima studentima u BiH. Ovaj univerzitet nudi opcije studiranja dodiplomskih, ali i master i doktorskih studija iz različitih polja od kojih su najpopularniji međunarodni biznis, IT, te međunarodno hotelijerstvo i usluge. Stipendije su također dostupne studentima iz BiH, kao i mogućnost pohađanja nastave tokom jednog semestra na kampusima u Rochesteru, New Yorku i Dubaiju.

Webster University je jedan od američkih univerziteta u inostranstvu sa najdužom tradicijom od navedenih i možda i najbolje poznat našim učenicima i studentima. Webster nudi veliki broj dodiplomskih, master i online programa na četiri lokacije u Evropi, i to u Beču, Ženevi, Leidenu i Atini. Studenti pohađaju nastavu u malim grupama, imaju individualnu pažnju profesora te, što je studentima možda i najvažnije, mogu dobiti i stipendije za svoj studij.

Poput NYU Abu Dhabi, Minerva Schools at KGI je koledž koji nudi isključivo dodiplomske studije. Međutim, to je jedino što je u Minervi uporedivo sa drugim univerzitetima. Minervini studenti provode prvi semestar studija u San Franciscu, a ostale semestre u globalnim kampusima u Berlinu, Buenos Airesu, Bangaloru, Seulu, Londonu i Istanbulu. Časovi se održavaju putem virtualnih platformi i studenti sami određuju brzinu učenja. Iako je cijena školovanja na Minervi prilično niska u poređenju sa drugim američkim univerzitetima, Minerva ipak nudi i dodatne stipendije talentovanim učenicima koji ne mogu priuštiti takve troškove.

Fairleigh Dickinson University, sa izuzetno lijepim kampusom smještenim u Teanecku u New Jerseyju, nudi dodiplomske studije iz preko 50 različitih polja, od kojih su najzanimljiviji pomorska biologija, film i animacija, kliničke laboratorijske studije, kreativno pisanje i inžinjerske tehnologije. Također, nudi preko 25 različitih MBA i master programa od kojih su najpopularniji masteri iz kompjuterskog inžinjeringa, elektrotehnike, korporativne i organizacione komunikacije i psihologije. Fairleigh Dickinson također nudi različite stipendije za dodiplomske i master programe, kao i sportske stipendije.

U narednim danima ćemo predstaviti još šest univerziteta čiji će predstavnici prisustvovati sajmu, odnosno  Bentley University Graduate School of Business, Central Penn College, Fairleigh Dickinson University, SCAD, The University of Arizona, University at Buffalo – The State University of New York, i West Virginia University, kao i jedinstvene stipendijske programe za učenike i studente iz BiH, odnosno dodiplomski studij na prestižnoj Vojnoj akademiji (West Point) i Akademiji zrakoplovnih snaga (Air Force Academy).

Registracija posjetilaca sajma je obavezna i može se izvršiti na http://bit.ly/1WZcjs3, a ukoliko to ne uradite online, možete se registrovati i na samom sajmu.

Stipendije.ba

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin