Traže se porodice za ugošćavanje AFS učenika u BiH

30 dec

Većina učenika koji su u BiH stigli u septembru su smješteni u stalne domaćin porodice, a AFS ured još uvijek je u potrazi za tri stalne domaćin porodice za učenike iz Italije i Belgije koji u BiH učestvuju u jednogodišnjem AFS programu. Otvorite vrata svog doma učenicima koji su već počeli upoznavati bh. kulturu. Sve što vam je potrebno jeste jedan krevet, slobodno mjesto za stolom i otvoreno srce.

AFS BIH svake godine organizuje dolazak učenika iz inostranstva koji u Bosni i Hercegovini provode od 3 mjeseca do godinu dana kao učesnici AFS programa interkulturalnog učenja. Oni tokom razmjene žive u novoj domaćin porodici i pohađaju školu u BiH kako bi što bolje upoznali našu zemlju, otkrili njena bogatstva i sklopili nova prijateljstva.

Podržane od posvećenih volontera i osoblja u AFS uredu, domaćin porodice pomažu učeniku da se uklopi u novu školu i zajednicu, upozna prijatelje, upozna novu kulturu i njene vrijednosti, nauči novi jezik i uživa u razmjeni. Domaćin porodice na ovaj način imaju priliku da i same učestvuju u programu interkulturalnog učenja i saznaju nešto više o zemlji i kulturi iz koje učenici dolaze, istovremeno dijeleći svoju. Međusobno upoznavanje kultura i tradicija pomaže porodicama da se povežu s učenikom i steknu prijatelja za cijeli život.

Pored toga, ukoliko vaše dijete planira učešće u nekom programu razmjene, ugošćavanje AFS učenika vam unaprijed može pružiti pogled na iskustvo razmjene. Ako je neko od članova vaše porodice već učestvovao u programu razmjene, ugošćavanje vam daje priliku da se na izvjestan način odužite i prisjetite vašeg AFS iskustva.

Ohrabrujemo sve porodice da se prijave za ugošćavanje jer ne postoji „tipična“ AFS domaćin porodica. Neke AFS porodice imaju djecu. Druge su bračni parovi čija djeca su napustila „porodično gnijezdo“ ili porodice koje nikada nisu imale djecu. Samohrani roditelji su također dobrodošli u AFS porodicu. Čak i porodice koje imaju mnogo obaveza obično pronađu vrijeme za ugošćavanje AFS učenika. AFS domaćin porodice širom svijeta su ljudi dobre volje koji na bazi volontiranja primaju učenika u svoj dom kako bi mu predstavili svoju kulturu i upoznali njegovu. Ne morate imati veliku kuću ili dodatnu sobu – slobodan krevet, mjesto za stolom i otvoreno srce je sasvim dovoljno da postanete domaćin porodica i dio interkulturalnog susreta.

Jednogodišnji program (sep 2017 – jul 2018) – 3 učesnika

?? G.S. (16) iz Italije

G.S. je dobra učenica i željela bi studirati medicinu. U slobodno vrijeme se bavi različitim sportovima, a posebno voli skijanje, ritmičku gimnastiku, plivanje i vožnju biciklom. Jako voli kućne ljubimce, prije svega pse. Tri stvari imaju bitnu ulogu u njenom životu: porodica, prijatelji i putovanja. Ima mlađu sestru i mnogo prijatelja i sa njima provodi najveći dio svog slobodnog vremena. Za nju porodica i prijatelji kažu da je velikodušna, smirena, znatiželjna i iskrena djevojka.

?? E.N. (18) iz Belgije

Svoje slobodno vrijeme provodi volontirajući i pomažući svojim vršnjacima u školi koji dolaze iz izbjegličkih porodica. Također, jako voli pse i mačke i brine se o njima u azilu, a posebno uživa u jeftinim kupovinama u malim radnjama i na otvorenim pijacama. Od razmjene očekuje da se integriše u društvo i da doživi razmjenu ne kao turista, već da osjeti pravu stvarnost života u drugoj zemlji.

?? D.C. (17) iz Italije

D.C. dolazi iz malog gradića okruženog planinama na sjeveru Italije. Njena petočlana porodica je oduvijek voljela biti povezana sa prirodom koja ih okružuje. D.C. uživa u planinarenju, ali isto tako voli muziku i životinje  Zato je uspjela da svira klasičnu gitaru u orkestru i da ima tri psa. Za D.C. porodica i prijatelji kažu da je vrlo odlučna, odgovorna, samostalna, jednostavna i znatiželjna djevojka koja je uz to vrlo pozitivna i uvijek pokušava u svemu vidjeti ono najbolje. U slobodni vrijeme daje časove gitare i najviše voli naučne predmete i fascinira je biologijom i hemijom i planira ići na univerzitet povezan za prirodnim naukama.

Saznajte više informacija

Više informacija o programima ugošćavanja možete pročitati na stranicama posvećenim hostingu: Upoznajte svijet u svom domu. Pročitajte iskustva učenika koji su boravili na razmjeni u Bosni i Hercegovini i iskustva domaćin porodica koje su ugostile učenike. Ukoliko se odlučite da budete domaćin porodica možete popuniti online prijavni formular ili nas kontaktirati:

  • e-mailom na [email protected] ili [email protected]
  • na telefon 033 974 606 svaki radni dan od 10 do 14 h,
  • posjetom našem uredu u Sarajevu (Hamdije Kreševljakovića 61) svaki radni dan od 10 do 14 h.
(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin