TransLab u Banja Luci organizuje radionicu književnog prevođenja za njemački jezik

19 mar

TransLab u Banja Luci – laboratorij književnog prevođenja

Fondacija Publika i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Udruženjem prevodilaca u BiH, organizuju: Radionicu književnog prevođenja za njemački jezik

U subotu , 30. marta 2019. od 10:00 – 15:30 sati
Mjesto održavanja radionica: Narodna i univerzitetska biblioteka, sala 29, Jevrejska 30, Banja Luka
Radionicu vodi: Ivana Nevesinjac, književna i konferencijska prevoditeljica.

Prevodit će se poezija Ilme Rakusa, Franza Hohlera i Asmira Kujovića.

Molimo Vas da svoju prijavu pošaljete na email-adresu: [email protected].

TransLab-laboratorij književnog prevođenja namijenjen je svim prevodiocima zainteresovanim za književno prevođenje. Uvjet za sudjelovanje nije objavljen književni prevod, a broj učesnika radionice je ograničen. Sudjelovanje na radionici je besplatno.

TransLab-laboratorij književnog prevođenja: Zbog sve intenzivnijih internacionalnih interakcija, stalnog protoka informacija sa svjetskih tržišta, te činjenice da 80% tekstova u BiH predstavljaju prevodi, uloga prevodilaca u našem društvu dobiva sve više na značaju.

Kao odgovor na veću potražnju prevodilačkih usluga, te potrebu prevodilaca u našoj zemlji za stručnim usavršavanjem i praćenjenem svjetskih tokova u domenu prevodilačke struke, Fondacija Publika je u novembru 2016. pokrenula projekat TransLab-laboratorij književnog prevođenja, s ciljem formiranja redovne prevodilačke obuke za prevodioce i studente završnih godina filologije. Projekat je započeo s radionicama za francuski, a od oktobra 2017. godine i za njemački jezik.

Translab-laboratorij književnog prevođenja je pokrenut u Zagrebu početkom 2015, a koncept je osmišljen po uzoru na prakse drugih prevodilačkih škola i centara (Centar za književno prevođenje Bruxelles, Udruženje za književno prevođenje iz Arlesa…)

(Visited 50 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments