TEDxSarajevo

19 maj

TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja. Započevši kao četverodnevna konferencija u Kaliforniji prije 30 godina, TED je narastao u potporu onima u svijetu razmjenjuju ideje s više inicijativa. Na TED-u, vodeći svjetski mislioci i izvršitelji su zamoljeni da govore o svojim životima u 18 minuta. Među poznatijim TED govornicima bili su Al Gore, Edward Snowden, Julian Assange, Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Benoit Mandelbrot, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende i bivši Britanski premijer Gordon Brown.

U duhu ideja vrijednih širenja, TED je prije 5 godina stvorio program koji se zove TEDx. TEDx je program lokalnih, samo-organiziranih događaja koji ima cilj zbližiti ljude i potaknuti ih da dijele iskustva.

TEDxSarajevo je jednodnevni događaj koji će se održati u prostorijama Kina Meeting Point 02. juna 2016. godine od 15h i na kojem će 10 govornika podijeliti svoja iskustva i ideje.

Govornici:

1. Edin Mehić

Edin Mehić je biznismen, investitor, motivacijski govornik i predavač na nekoliko univerziteta koji je izgradio svoju karijeru na intersekciji tehnologije, interneta, i inovacija u poslovanju.

Sa preko 15 godina iskustva, Edin je jedan od najuspješnijih biznismena u Bosni i Hercegovini. Osnivač je nekoliko vodećih lokalnih kompanija, kao i nekoliko startupa. Njegova vizija i najveća strast je osnivanje samoodrživog startup ekosistema u državi i regionu.

2. Samir Beharić

Samir Beharić je student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Od srednje škole je uključen u rad civilnog društva. Aktivan je član nekoliko nevladinih organizacija koje se bave omladinskom problematikom i studentskim aktivizmom.

Kao stipendista Erasmus Mundus programa, drugu godinu studija provodi na Freie univerziteta u Berlinu, a kao stipendista Mevlana programa jedan semestar boravi u Turskoj, na Univerzitetu „Ondokuz Mayıs“ u Samsunu. Jedan je od organizatora protesta za Erasmus+ program iz decembra 2013. godine, nakon kojih je BiH pristupila ovom programu. Učesnik je brojnih međunarodnih seminara i konferencija na temu ljudskih prava, medijskih sloboda, suzbijanja govora mržnje.

3. Ajla Karajko

U vrijeme masivnog odliva mozgova iz BiH, Ajla Karajko je spakovala kofere i kupila kartu u jednom smjeru San Francisco -> Sarajevo. Iza sebe je ostavila svoj startup, vrijedan 2 miliona američkih dolara, te mnogobrojne druge poslovne prilike koje joj je obezbijedilo obrazovanje na jednom od najprestižnijih univerziteta svijeta – Columbia University u Njujorku.

U svom rodnom gradu Travniku Ajla je poznata kao mladi filantropista. Iako tek dvadesetčetverogodišnjakinja, već je izgradila školsko igralište, te sigurnu kuću za žrtve nasilja u porodici. Ajla uživa u skijanju, a trenutno je posvećena jačanju startup scene u BiH.

4. Emir Salkić

Emir Salkić je bosanskohercegovački arhitekt, suosnivač i partner u arhitektonskom studiju Normal arhitektura od 2002. godine. Studirao je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i ETSAB-u u Barceloni. Prepoznatljiv po inovativnom i ambicioznom pristupu u svojim projektima bježi od trenutnih konvencija u arhitekturi i dizajnu. Često uskladjuje projekte sa održivim dizajnom koristeći prirodu a ne boreći se protiv nje. Među značajnijim projektima su Roditeljska kuća i Mužička farma u Sarajevu, MODUL fabrika u Sanskom Mostu i Leteći ćilim.

Uz aktivnu arhitektonsku praksu, do 2010. godine, bio je i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu te gostujući predavač na ETSAB-u u Barceloni, IUS-u u Sarajevu i VAI-u u Austriji. Uporedo se bavi istraživanjem na polju kompjutacijskog inteligentnog dizajna, 3D printanja i dizajna namještaja.

Cijena ulaznice je 10 KM i iste se mogu rezervisati pozivom na broj telefona 062 851 593.

FB EVENT

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin