Takmičenje za mlade: Danube Art Master 2017

25 maj
Rok prijave 20.06.2017

Zajednički organizirano od strane GWP CEE (Global Water Partnership Central and Eastern Europe) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), ovo takmičenje poziva učenike da pažljivije pogledaju svoje rijeke i inspirisani time predstave šta okoliš, a posebno rijeke znače njima, kroz umjetnički izraz.

Svaki učenik čija se škola, organizacija, dnevni centar, produženi boravak, udruženje djece, nalazi u Dunavskom bazenu, pozvan je da sam ili sa svojim kolegama napravi umjetnički rad koji na najbolji način prikazuje doživljaj rijeke, i na taj način sudjeluje u Danube Art Master takmičenju, koje je ujedinilo hiljade djece iz cijelog sliva rijeke Dunava od 2004.

Detalji takmičenja

 • Učesnici trebaju imati između 6 i 18 godina, iz zemalja koje pripadaju Dunavskom slivu (Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina).
 • Takmičenje će se sastojati iz 2 dijela: nacionalnog i međunarodnog.
 • Nakon što bude izabran na nacionalnom/državnom nivou, državni pobjednik(ci) će svojim radom predstavljati svoju zemlju i takmičiti se na međunarodnom nivou.
 • Rok za dostavu radova je 20. Juni 2017.

Kako učestovati

Sve što trebate za učešće u ovom takmičenju je kretivnost i inspiracija. Za učešće u ovom takmičenju, organizirajte izlet na rijeku koja pripada Dunavskom slivu. Ideja je da učenici budu inspirisani onim što vide na rijeci i njenim obalama i da koristeći materijale koje nađu na obalama rijeke naprave trodimenzionalno umjetničko djelo na obalama rijeke. To znači da u obzir dolaze razne skulpture, slike, mozaici ili kolaži, napravljeni od materijala kao što su kamen, naplavljeno drvo, bilje, blato ili čak smeće.

Ove godine uvodimo posebnu podkategoriju, video. Od takmičara se traži da naprave 1-minutni video, koji bi trebao nositi snažnu poruku koja je u okviru teme takmičenja. Video ne treba biti duži od 1 minute, snimljen mobitelom ili kamerom, ne smije da sadrži animacije.

Crteži i slike na papiru, zidu, pločniku/trotoaru ili pijesku ili nekoj sličnoj površini neće biti prihvaćeni.

Učenici bi trebali da razmisle o tome šta rijeke znače njima, i ilustriraju to svojim 3D (trodimenzionalnim) kreacijama.

Za učešće potrebno je da napravite fotografiju u boji i pošaljete na adresu Ekotim-a. Fotografije mogu biti u elektronskoj ili štampanoj formi (odnosno rađene digitalnim ili klasičnim foto-aparatom). Digitalne fotografije moraju biti u JPEG formatu i minimalne veličine 1 MB (150dpi). Digitalne fotografije šaljete na jednu od e-mail adresa. Štampane fotografije moraju biti najmanje 15×20 cm, na standardnom foto-papiru.
Fotografije se trebaju poslati na adresu:

 • Udruženje za zaštitu i unapređenje okoliša, prirode i zdravlja
  Ekotim, Grbavička 50, 71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina
  e-mail: [email protected]
  [email protected] www.ekotim.net

Rok za dostavljanje radova za učešće na ovom takmičenju je 20. juni 2017.

Detaljan poziv sa propisanim pravilima za učešće možete pogledati ovdje.

Nagrade

Nagrade na nacionalnom nivou su različite od zemlje do zemlje, a za nivo Bosne i Hercegovine, ove godine nagrada je tablet – računar, (Tesla Tablet 7,85″), a za pobjednike na međunarodnom nivou predviđena je nagrada u vidu profesionalne kamere ili neke druge nagrade vezane za vodu i zaštitu voda.

Pravila takmičenja:

 • Odluka komisije/sudaca/ je finalna.
 • Pobjednici će biti obavješteni putem e-maila.
 • Neće biti dodatne korespondencije vezano za takmičenje.
 • Nagrade se ne mogu zamijeniti niti njihova vrijednost može biti isplaćena u gotovini.
 • Uposlenici ICPDR, GWP CEE, kao i nacionalni organizatori, i ostali uključeni u promociju “Dana Dunava”, njhovi zastupnici, članovi i članovi njihovih porodica i rodbine (definirani kao roditelji, supružnici, djeca, rođaci i članovi domaćinstva)

Posjetite www.danubeday.org za više inspiracije! Ili pogledajte radove koji su prijavljeni prethodnih godina.

 

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments