Studentski konkurs: Urban SOS: hOUR City

20 jun
Rok prijave 28.06.2017

U saradnji Van Alen Institute, 100 Resilient Cities i AECOM, pod vođstvom Rockefeller Fondacije objavljen je međunarodni konkurs Urban SOS: hOUR City za studente osnovnih, master i doktorskih akademskih studija.

Od studenata se traži da daju prijedloge za rješavanje stambenih, transportnih i izazova ekonomskog razvoja, i zamisle kakve mogu biti granice budućeg grada.

Historijski, granice grada su bile definisane udaljenošću koju ljudi mogu da pređu u roku od jednog sata. Ove granice su određene dometom gradske infrastrukture i njenom razmjenom sa okolnim oblastima. Zbog sila globalizacije i dramatičnih geografskih, društvenih i ekonomskih promjena, došao je trenutak da se ove granice preispitaju. Postavljamo izazov studentima da razmotre nove načine povezivanja gradskih, prigradskih i seoskih naselja sa različitim mogućnostima.

(Ova) tri sistema predstavljaju neke od najvećih izazova sa kojima se društvo suočava danas: Kako povećati zalihe visokokvalitetnog stanovanja pristupačne cijene? Kako možemo unaprijediti mobilnost kako bi ponudili širi pristup poslovima, domovima, trgovini i uslugama? Možemo li razviti pravedniju ekonomiju koja obuhvata širi raspon ljudi, uključujući i one sa ograničenim sposobnostima i obrazovanjem, i one koji žive u udaljenim seoskim područjima?

Studenti se podstiču da predlože političke strategije, poslovne modele i druga rješenja koja se bave njihovim odabranim izazovom, ali ove prijedloge mora da prati fizička intervencija na određenom mjestu u gradu, u mreži 100 otpornih gradova (100 Resilient Cities – lista svih gradova). Studenti treba da formiraju multidisciplinarni tim od dva do pet članova kako bi učestvovali, i uključe studente iz minimum dvije različite discipline. Učesnici moraju biti upisani u priznati školski program tokom 2017/2018. akademske godine kako bi imali pravo učešća.

Rok za prijavu učešća je srijeda, 28. juni 2017. godine, a rok za predaju radova ponedjeljak, 17. juli 2017. godine.

Žiri sastavljen od predstavnika vodećih svjetskih kompanija iz Hong Konga, Londona, Njujorka i Sidneja će razmatrati predložena rješenja i izabrati finaliste koji će učestvovati na završnoj prezentaciji u Los Anđelesu u januaru 2018. godine. Nagradni fond od ukupno $15,000 USD će biti podijeljen između timova finalista, a pobjednički tim će dobiti podršku do vrijednosti $25,000 USD od kompanije AECOM da sprovede svoj pilot-prijedlog.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments