Stolac: Ljetna škola “Mladi i naslijeđe”

2 jun

Međunarodni forum Bosna, uz saradnju i podršku više organizacija iz zemlje i svijeta, organizirat će Dvanestu međunarodnu ljetnu školu Mladi i naslijeđe 2017. Ovaj program bit će organiziran u Stocu, Mostaru i Sarajevu od 25. jula do 7. augusta 2017. godine.

U program su uključene radne, obrazovne i rekreacijske aktivnosti. U njeg je uključeno trideset mladića i djevojaka, studenata, devet profesora iz zemlje i svijeta, četiri voditelja radionica tradicijskih umijeća i pet organizacijskih voditelja.

Cilj ovog programa je snaženje teorijskih i praktičnih znanja o pluralnom društvu i različitim utemeljenjima toleriranja i štićenja kulturnih razlika u društvima vladavine prava i demokratskog legitimiranja vlasti, i to na osnovi i u okviru najrazvijenijih oblika akademskih znanja. U toku radnih aktivnosti sudionici će biti uključeni u dugoročne projekte valoriziranja, štićenja i obnavljanja kulturnog i prirodnog naslijeđa Stoca i njegove okoline.

U okviru programa bit će organizirano pet radionica:

  • drvorezbarstvo,
  • javni radovi u Stocu,
  • kamenoklesarstvo,
  • vernakularno naslijeđe,
  • bosanska tradicija skupljanja i korištenja ljekovitog bilja. U ovogodišnji program uključena su i dva tečaja, streličarstva i sokolarstva.

Ovaj program je od početka zamišljen kao naučni i obrazovni, i to u skladu s iskustvima u vodećim središtima istraživanja i obrazovanja u svijetu. Okvir primjene vrhunskih znanja jest sinteza teorijskih i praktičnih odnosa prema ključnim pitanjima savremenog svijeta.

Više informacija: The-Twelfth-International-Summer-School-ISSYH-2017-web

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments