Stipendije Njemačke fondacije za životnu sredinu (DBU) za 2020. godinu

15 jul
Rok prijave 01.08.2019

Njemačka fondacija za životnu sredinu (DBU) objavila je konkurs za dodjelu stipendija za praksu ili istraživački boravak u trajanju od 6 do 12 meseci u organizacijama (univerziteti, instituti, ministarstva, nevladine organizacije) u Njemačkoj.

DBU svake godine dodeljuje stipendije kvalifikovanim Master diplomcima iz svih disciplina iz zemalja Centralne i Istočne Evrope za dalje usavršavanje u oblasti zaštite životne sredine i ekologije. Stipendije omogućavaju 6-12 mesečni boravak u okviru njemačkih institucija: univerziteta, istraživačkih instituta, kompanija, agencija za zaštitu životne sredine i ekologiju, nevladinih organizacija, udruženja, organizacija, itd.

Pravo na stipendije imaju i državljani Bosne i Hercegovine koji imaju stalno prebivalište u BiH za vrijeme podnošenja zahteva, a master diplomci su, uz uslov da je diploma stečena u posljednje tri godine ili master studenti pri kraju studija ili studenti doktorskih studija na bilom kojem fakultetu u BiH.

Uslovi za dobijanje stipendije su i poznavanje njemačkog jezika.

Iz DBU istiću da u toku trajanja stipendije diplomci rade na pronalaženju riješenja aktuelnih problema zaštite životne sredine i na taj način dolazi do transfera znanja. Putem međunarodne saradnje se uklanjaju postojeće barijere i uspostavljaju novi kontakti, gradeći snažnu mrežu posvećenih stručnjaka za zaštitu životne sredine.

Stipendija se odnosi na vremenski period od najmanje 6 mjeseci, a najduže 12 mjeseci u mjesečnim iznosima od 1.250‎ €.

Iz DBU napominju da doktorandi mogu konkurisati ukoliko se doktorske studije ne završavaju u toku perioda stipendiranja

Konkurs je otvoren do 1. augusta 2019. godine, a za više detalja pogledati na linku.

(Visited 221 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević