STEP Program – Besplatan trening za sticanje radnog iskustva i vještina za budući posao

1 nov
Rok prijave 20.11.2017

American Councils for Internationa Education BiH vas poziva da se prijavite na STEP program ukoliko je vaše trenutno boravište Banja Luka ili Sarajevo.  STEP, odnosno “Student Training and Empowerment Program (STEP)”, je besplatan program čiji je cilj obuka studenata i sticanje radnog iskustva te borbu protiv problema velikog broja odlaska mladih ljudi iz BiH . Projekat je finansiran od strane američke Ambasade u Bosni i Hercegovini, koji implementira American Councils for International Education.

Program je namijenjen studentima društvenih nauka, koji imaju između 20 i 28.godina, te žive u Banjaluci ili Sarajevu.

STEP vam nudi priliku da se upoznate s tržištem rada u Bosni i Hercegovini i dobijete priliku da steknete radno iskustvo i vještine koje će vam biti potrebne kako biste bili uspješni u svakom budućem traženju posla.

Učesnici programa će proći trodnevni trening u Banjaluci, kako bi stekli vještine koje će im pomoći u budućem traženju posla. Poslije toga, American Councils će im pronaći kompanije ili nevladine organizacije gdje će obaviti tromjesečnu, plaćenu praksu.

Samo je važno da je vaše trenutno boravište u Banjaluci ili Sarajevu, pošto će učesnici praksu obavljati u ova dva grada.

Kroz obuku i praksu (radno iskustvo) koja će vam biti omogućena, naučićete kako se prilagoditi zahtjevima tržišta rada i prepoznati svoje slabosti i snage.

Kroz STEP ćete imati priliku da naučite sljedeće vještine:

 • Pisanje CV-a i motivacionog pisma;
 • Kako ispuniti aplikaciju za posao;
 • Osnovne IT vještine i alati potrebni na modernom tržištu;
 • Komunikacija, javni govor i držanje prezentacija;
 • Osnovni maniri u modernom poslovnom svijetu;
 • Kako briljirati na svakom intervju-u.

Odabrani učesnici će proći trodnevni trening, tokom kog će im biti obezbijeđen smještaj i hrana, te će im American Councils pomoći da pronađu kompaniju/nevladinu organizaciju u kojoj će steći radno iskustvo. Tokom prakse, učesnici će dobijati 100$ mjesečno, kako bi pokrili troškove prevoze i druge svakodnevne troškove koji mogu nastati.

Nakon završetka prakse, učesnici su dužni održati treninge kako bi prenijeli iskustvo koje su stekli i tim pomogli drugim mladim ljudima. STEP program će pomoći učesnicima da održe ove treninge u vidu novčane podrške.

Uslovi koje morate ispuniti kako bi aplicirali na program:

 • Imate između 20 i 28. godina;
 • Studirate društvene nauke;
 • Živite u Banjaluci ili Sarajevu;
 • Možete prisustvovati treningu u Banjaluci 20., 21. i 22. decembra;
 • Možete odraditi praksu u februaru, martu i aprilu 2018. godine

Aplikacije ce biti otvorene 1. novembra, te vas molimo da aplikaciju ispunite do ponedeljka, 20. novembra 2017. g. do 20:00 sati.

American Councils ce izabrati 8 najboljih aplikacija, te će 10. decembra, na Facebook stranici programa i AC-SEE sajtu, objaviti imena odabranih učesnika programa.

Za više informacija možete se obratiti putem telefona 033 838 262 ili putem maila [email protected].

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments