SOC: Škola za studente/ice novinarstva, komunikologije i mlade novinarke_e

1 feb
Rok prijave 15.02.2016

Poziv za učešće na školi za studente/ice novinarstva, komunikologije i mlade novinarke/e

Odgovorno novinarstvo: LGBT osobe i mediji

24-26.02.2016.

Sarajevski otvoreni centar poziva sve studentice i studente novinarstva, komunikologije i mlade novinarke/e iz Bosne i Hercegovine, koji su završili studij u zadnje tri godine, da se prijave na školu pod nazivom: Odgovorno novinarstvo: LGBT osobe i mediji.

Škola će biti održana od 24. do 26. februara 2016. godine.

O mjestu održavanja ćete biti naknadno informisani nakon prijave na Školu.

Sarajevski otvoreni centar (SOC) zagovara puno poštivanje ljudskih prava i društvenu inkluziju LGBT (lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i trans*) osoba i žena.

Škola ima za cilj afirmaciju prava LGBT osoba i senzibilizaciju javnosti kroz odgovorno novinarstvo mladih ali i budućih novinara/ki, uz njihovo aktivno učešće tokom trajanja škole. Izvještavanje o pravima manjina, kao i o pravima LGBT osoba, na profesionalan i etički način značajna je tema, jer mediji predstavljaju moćan instrument kojim se može vršiti uticaj na stavove i ponašanje građanki/a. Kako se obrazovne institucije samo djelimično dotiču ove teme, neophodno je da se kroz vannastavnu edukaciju buduće novinarke/i edukuju o ovoj temi.

Učesnice/i će imati priliku da se upoznaju sa terminologijom vezanom za prava LGBT osoba, uče o stereotipima i predrasudama kroz različite vježbe, saznaju kakav se jezik koristi u medijima kada je u pitanju izvještavanje o LGBT temama, te koji su to dominantni obrasci predstavljanja LGBT osoba. Imat će priliku da dobiju informaciju zašto je bitno pisati o LGBT temama, te koja je odgovornost medija za kreiranje javnog diskursa o LGBT osobama.

Budući da mediji najviše prostora posvećuju izvještavanju o paradi ponosa, učesnice/i će imati priliku da prisustvuju predavanju o tome da li je parada ponosa provokacija ili politički čin, te šta ona predstavlja za LGBT osobe, društvo i državu. Govorit ćemo i kako novinari/ke koje rade u meanstream medijima mogu da sami otvore prostor za LGBT teme. Budući da živimo u doba novih medija na školi će biti govora i o radu u online medijima koji u svojoj platformi sadrže i primarno izvještavanje o LGBT temama.

Nakon završetka, kao obavezni dio škole, učesnice/i će imati obavezu da urade novinarski tekst na temu prava i života LGBT osoba iz BiH, te imati priliku da objave isti na portalu lgbt.ba.

Organizatori preuzimaju troškove smještaja i ishrane, a putni troškovi za učesnice/ke će biti refundirani nakon završetka Škole.

Rok za prijavu na Školu je 15. februar 2016. godine.

Svi zainteresovani za učešće na Školi moraju popuniti formular i napisati motivacijsko pismo (do jedne A4 stranice u wordu) koji treba da sadrži informaciju o razlogu prijave na Školu, da li ste se do sada susretale/i sa temama vezanim za LGBT osobe i šta za vas predstavlja profesionalno i etičko izvještavanje o LGBT temama u bh. medijima.

O rezultatima konkursa prijavljene/i će biti obaviještene/i najkasnije do 19. februara 2016. godine.

Formular i motivacijsko pismo, kao i sva dodatna pitanja, šaljite putem maila na: [email protected].

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin