Ulična akcija ,,Smeta mi”

8 jul

Udruženje PROI organizuje uličnu akciju ,,Smeta mi” 10. jula na 9. godišnjicu ratificiranja Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, od strane Bosne i Hercegovine kojom se obavezala da će provoditi preporuke propisane ovim sporazumom.

Obaveze preuzete ratificiranjem Okvirne konvencije se tiču zabrane prodaje duhana i duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18. godina, zabrane reklamiranja duhanskih proizvoda i ograničavanja pušenja u svim zatvorenim javnim mjestima, te odnose donosioca odluka i duhanske industrije.

Tokom akcije volonteri/ke će prikupljati poruke i komentare građana u vezi Zakona o kontroli duhana. Poruke građana ističu važnost i nužnost usvajanja Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, te podstiču vlasti da Zakon što prije upute u dalju proceduru. Volonteri PROI-a će tokom akcije našim najmlađima dijeliti zmajeve kao simbol borbe za čist zrak, u cilju promocije zaštite zdravlja skupine koja je najugroženija posrednim pušenjem.

Volonteri će ovom prilikom uputiti zahtjev za ostvarivanje prava na zaštitu zdravlja i ljudskih prava od štetnih posljedica pušenja i posrednog pušenja građana.

Akcija ima za cilj da prikupi poruke građana, iste dostavi donosiocima odluka i time im omogući da u skladu s voljom građana, i potrebom za utvrđivanje neophodne zakonske regulative donesu odluku za glasanje i usvajanje zakona.

Utorak, 10. juli, 10.00 do 14.00, Vilsonovo šetalište

Više informacija: https://www.facebook.com/events/965377256969795/

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments