“Slovo Gorčina” objavljuje konkurs za mlade pjesnike i pjesnikinje

14 maj
Rok prijave 01.07.2018

Stolački Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisao je konkurs za najbolju prvu neobjavljenu knjigu poezije na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili sprskom jeziku, autora starosti do 35 godina. Prva nagrada iznosi € 500 (uz statuetu Gorčina i štampanje knjige), dok druga i treća nagrada iznose € 250 i € 150. Rukopisi se zaprimaju do 1. jula/srpnja 2018. godine na email adresi [email protected].

Od 27. do 29. jula/srpnja 2018. godine, u Stocu će biti održan festival kulture “Slovo Gorčina”, koji je uspostavljen 1971. godine u čast pjesnika Maka Dizdara. U sklopu festivala bit će organiziran niz književnih, muzičkih, dramskih i likovnih događanja, između ostalih i solistički koncert Miroslava Tadića, predstava dubrovačkog Kazališta Marina Držića “Orfej sluša radio” autorice Pavlice Bajšić Brazzoduro i večer poezije ovogodišnjeg gosta-pjesnika Ota Tolnaia. U sklopu “Slovo Gorčina” tradicionalno će se dodijeliti i nagrada “Mak Dizdar” za najbolju prvu neobjavljenu knjigu poezije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Novi program ovogodišnjeg festivala jeste Stolački ljetni univerzitet, na kojem će učestvovati 10 studenata humanstičkih nauka iz Bosne i Hercegovine i regiona. Po prvi put nakon 1991. godine, programi festivala će se održavati unutar zidina srednjovjekovnog grada Vidoškog u centru Stoca.

Cilj organizatora “Slovo Gorčina” jeste održavanja kontinuiteta s gotovo pedesetogodišnjom tradicijom ovog festivala, uz nastojanje da on povrati nešto od izuzetno visokog statusa koji je uživao u prvih dvadeset godina svog postojanja, od 1971. do 1991. godine. Na ovaj način, “Slovo Gorčina” nastoji realizirati viziju koju je Mak Dizdar spomenuo u jednom razgovoru iz 1970. godine: “ …Stolac bi, prema mojoj zamisli, trebalo da bude domaćin Orfejevih dana, jer je ovo mediteransko područje, a priča o Orfeju i Euridiki je mediteranska. To bi bio skup eminentnih jugoslovenskih kulturnih radnika i književnika i to bi bila kulturno-turistička manifestacija…” Od ove godine, festivalom kulture “Slovo Gorčina” rukovodi novi Upravni odbor, kojeg sačinjavaju Vesna Pirija, Semir Zekić, Adnan Žetica, Edim Šator i predsjednik Gorčin Dizdar, uz saradnju umjetničkog savjetnika Nenada Rizvanovića i grafičkog dizajnera Bora Dizdara.

(Visited 120 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Emina Mumić