Škola kritičkog mišljenja u Mostaru

5 nov
Rok prijave 09.11.2017

Tokom desetogodišnjeg rada Centar za kritičko mišljenje (CKM) u suradnji s portalom tacno.net organizirali su nekoliko stotina tribina otvarajući najvažnije teme poslijeratne BiH kao što su; kultura sjećanja, suočavanje sa ratnim zločinima, privatizacijska pljačka tranzicijskih dobitnika, pitanje mladih koji kolonama odlaze iz BiH ili onih koji ostaju prihvaćajući narative vladajućih nacionalizama. Pored redovnog održavanja tribina CKM je dosada upriličio gotovo stotinjak promocija knjiga, kako knjiga koje su izdate u sklopu Centra, tako i knjiga izdatih kod dr. izdavačkih kuća.

Osnove škole kritičkog mišljenja će se zasnivati na sljedećih pet principa:

 • Samostalno provjeravanje vrijednosti koje uključuju detekciju lažnih pretpostavki, otpornost na uticaj autoriteta, prepoznavanje stereotipa i klišea ideološkog govora, prepoznavanje predrasuda i emocionalnih faktora, razlikovanje činjenica i vjerovanja, shvatanje logike i psihologije političke propagande;
 • Kritičko vrednovanje činjenica i čitanja koje uključuje detekciju važnih odluka, razlikovanje bitnog i nebitnog dijela sadržaja, prepoznavanje problema, ispitivanje ideja u svjetlu novih standarda (demokratija ili etnokratija), interpretacija činjenica, traganje za prešutnim, neizrečenim pretpostavkama teksta, govora, traženje kriterija za izbor adekvatnog rješenja problema, izbor najboljeg rješenja;
 • Primjena metode logičkog rezonovanja koja uključuje silogističko rezonovanje, kritičku interpretaciju suđenja, otkrivanje apsurdnih elemenata situacije, otkrivanje logičkih relacija između propozicija, formulacija i evaluacija zaključaka;
 • Kritičko propitivanje svih oblika mišljenja;
 • Kritički stavovi koji uključuju stav nepovjerenja prema dominantnom mišljenju i traganje za činjenicama, uzdržavanje od brzopletog suđenja i zaključivanja, savjesnost u prikupljanju činjenica, opreznost u tumačenju činjenica, stav sumnje i stalnog provjeravanja pretpostavki i zaključaka.

“Škola kritičkog mišljenja” obrađivat će sljedeće teme:

 • Jezik u službi nacionalizma
 • Mit o čistoći jezik i naroda
 • Uloga znanstvene zajednice: prosvjećivati ili zamagljivati
 • Prepravljanje povijesti (jezične, kulturne, opće)
 • Identitet, kultura, nacija

Imajući u vidu da su u posljednjih četvrt stoljeća zbog čitavog niza okolnosti, a ponajprije zbog dominantne ideologije nacionalizma, vrijednosti antifašističke borbe posve marginalizirane i do minimuma uklonjene iz školskih programa, postoji realna potreba za proučavanjem tih vrijednosti u kontekstu modernog društva. Tim prije, što se na čitavom europskom prostoru, kao i u BiH, sve više revitaliziraju ideje neofašizma, koje zbog izostanka ozbiljnog otpora postaju sve više prihvaćene u društvu. Stoga će jedna od važnijih studija u sklopu „Škole kritičkog mišljenja“ biti i „Studij antifašizma“ koji će sa svojim modulima i kolegijima pridonijeti na značaju razvoja iste.

Teme koje će se obrađivati u sklopu studije jesu:

 • Uspon fašizma u Europi i njegove temeljne značajke
 • Društvo i politika u odnosu prema fašizmu
 • Antifašistička borba u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji
 • Antifašistički pokret i prava žena
 • Ekspanzija neofašističke desnice u Europi, BiH i regiji
 • Uloga medija
 • Historijski revizionizam u Europi i u Bosni i Hercegovini
 • Borba za ljudska prava i suočavanje s prošlošću
 • Suvremena politika i antifašizam
 • Antifašizam danas: Nove prakse otpora

Ciljna skupina „Škole za kritičko mišljenje“ jesu učenici srednjih škola (3-4 razred srednje škole); studenti dodiplomskog i postdiplomskog studija, nezaposleni, odnosno sve kategorije mladih od 17 do 30 godina na području grada Mostara. Pored navedenih programa svaka školska godina će donositi novi program i nove teme koje će se obrađivati.

Pored „Škole kritičkog mišljenja“ koju će svi zainteresirani moći pohađati besplatno, sudionici će imati priliku uživati u knjigama svih opusa. Predviđanja nekih teoretičara o tome da će knjižnice u tradicionalnome smislu postupno izumrijeti i zanemariti temeljnu zadaću očuvanja i zaštite tiskanih zapisa ljudske povijesti u korist prelaska na još nedovoljno sigurne digitalne dokumente još se nisu obistinila. Planirano je da će škola biti opskrbljena sa više od 1000 knjiga raznih žanrova. Od književnosti, beletristike, filozofije, psihologije, prirodnih znanosti, povijesnih remek djela mnogih drugih. Knjižnica će biti multimedijalna a to znači da će biti opremljena tehničkom opremom na kojoj će sudionici moći i s pomoću digitalnih medija pristupiti u razne knjižnice svijeta te pronaći štivo za sebe.

Svi zainteresirani za pohađanje Škole kritičkog mišljenja mogu se prijaviti putem maila [email protected] s popunjenim formularom koji možete preuzeti ovdje.

Prijave poslati najkasnije do 9.11.2017. godine.

Prvo predavanje koje će biti otvoreno za javnost održati će Boris Buden, filozof, publicist i prevoditelj, jedan od najznačajnijih intelektualaca s ovih prostora, koji već godinama živi u Berlinu, nakon što je doktorirao na berlinskom sveučilištu Humboldt, 10.11.2017. g. u hotelu Bristol u Mostaru.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin