SHL: Program omladinskih razmjena

16 mar
Rok prijave 31.03.2017

Program omladinskih razmjenaŠiriti svoja znanja te unaprijediti vlastite kvalitete, pravi su izazovi učestvovanja u globalnoj zajednici. U vremenu kada se vizija interkulturalnosti prožima svakodnevnicom, odvažite se i upoznajte svijet oko sebe!

Nakon tri  godine uspješne implementacije Programa omladinskih razmjena, Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) i ove godine uz podršku Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke organizuje razmjenu mladih. U razmjenama je do sada učestvovalo više od 1.500 mladih iz Bosne i Hercegovine (BiH) i Njemačke/Evropske unije iz 57 škola i 4 omladinske organizacije.

U 2017/2018. godini u Programu mogu učestvovati škole i omladinske organizacije u okviru trilateralnih razmjena (iz Federacije i Republike Srpske, ili Dvije škole pod jednim krovom učestvuju zajedno sa jednom školom iz Njemačke). Učešće omogućava mladima da posjete svoje vršnjake, dožive drugačiju kulturu i steknu nova iskustva i poznanstva.

Učenici osnovnih i srednjih škola iz BiH i Njemačke, kao i omladinskih organizacija, pod nadzorom nastavnika posjećuju partnersku školu ili organizaciju, sudjeluju u nastavi i smješteni su u porodicama svojih vršnjaka. Prilikom posjete organiziraju se kulturne večeri, na kojima učenici predstavljaju svoju zemlju, muziku, ples, jezik i kuhinju. Također, posjećuju kulturno-historijske znamenitosti, prirodne ljepote i lokalne atrakcije.

Ukratko, Omladinske razmjene funkcionišu ovako:

  1. Zainteresovane škole i organizacije se prijavljuju za učešće
  2. Dvije škole ili organizacije iz BiH se povezuju i uspostavljaju partnerstvo sa jednom zajedničkom školom ili organizacijom iz Njemačke i dogovaraju se o detaljima posjeta (datumi putovanja, broj učesnika).
  3. Tokom posjete, učesnici borave u porodicama, djelimično pohađaju nastavu u partnerskoj školi, te učestvuju u različitim vannastavnim aktivnostima, kulturnim večerima, druženjima, izletima i sl.
  4. Organizuje se povratna posjeta partnerskoj školi.

Za sve učesnike Programa osigurana je finansijska podrška. Rok za prijave je 31.03.2017.

Detaljnije informacije možete dobiti putem e-mail adrese  [email protected].

Prijavni obrazac možete pronaći ovdje.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments