SHL: Program omladinske razmjene – Gradimo mostove

1 dec

Program omladinskih razmjena – Gradimo mostove Fondacija SHL realizira u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova SR Njemačke i Njemačkom ambasadom u BiH.

Sličan program provodimo od 2014. godine i u razmjenama je do sada učestvovalo preko 1000 mladih osoba, 28 škola iz BiH, 29 škola iz Njemačke/EU i 2 omladinske organizacije. U sklopu razmjena, 582 osobe iz BiH su otputovale u posjetu Njemačkoj/EU, a iz Njemačke/EU je u posjetu vršnjacima u BiH doputovalo 496 osoba.

U 2016. godini u Omladinskim razmjenama mogu učestvovati škole/omladinske organizacije u okviru trilateralnih razmjena. To znači da dvije škole/omladinske organizacije iz BiH spajamo sa jednom zajedničkom školom/omladinskom organizacijom iz Njemačke. Učešće omogućava mladima da posjete svoje vršnjake, dožive drugačiju kulturu i steknu nova iskustva i poznanstva.

Učenici osnovnih i srednjih škola iz BiH i Njemačke, kao i omladinskih organizacija, pod nadzorom nastavnika/profesora posjećuju partnersku sudjeluju u nastavi i smješteni su u porodicama svojih vršnjaka. Prilikom posjete organiziraju se kulturne večeri, na kojima učenici predstavljaju svoju zemlju, muziku, ples, jezik i kuhinju. Također, posjećuju kulturno-historijske znamenitosti, prirodne ljepote i lokalne atrakcije.

Kroz razmjenu se povećava mobilnost mladih i pruža im se prilika za jačanje samopouzdanja, samostalnosti i odgovornosti. Na ovaj način, mladi ljudi ne samo da šire svoje vidike i upoznaju drugačije sredine, nego dobiju mogućnost sagledati društvo u kojem žive iz nove perspektive. Nadalje, posjete uvelike doprinose rušenju obostranih predrasuda.

Prijave za učešće su u toku, a detaljnije informacije možete dobiti putem telefona + 387 33 550 660, ili e-mail adrese [email protected].

Više informacija i prijavni obrazac možete pronaći OVDJE.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments