SHL: Prezentacija programa Akademija u Sarajevu

27 maj

Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) te poziva na prezentaciju programa Akademija – jednogodišnjeg edukacijskog programa namijenjenog mladima uzrasta od 19 do 25 godina čiji karakter, iskustvo i vrijednosti odražavaju njihovu strast za angažmanom, društvenom pravdom i aktivizmom.

Za više informacija o samom programu, kriterijima i procesu prijave dođi na predstavljanje Akademije u ponedjeljak 30.05.2016. na Fakultet političkih nauka u Sarajevu, sala 19 (adresa Skenderija 72) u 14.00h.

Osnaživanje mladih i ostvarivanje njihovog potencijala za preuzimanje vodeće uloge u društvu oduvijek je bilo u fokusu rada Fondacije SHL. U našem radu mladi su nam bili partneri, te smo kroz edukacijske programe, savjetovanje, mentorstvo i podržavanje omladinskih projekata zajedno pokretali promjene u društvu.
Potrebe mladih u BiH su naša glavna vodilja, zbog čega smo razvili novi edukacijski program za mlade koji su svojim angažmanom dokazali kako mogu i žele utjecati na svoju okolinu, te služe kao primjer drugima.

Fondacija Schüler Helfen Leben je prilikom pripreme Akademije organizovala niz sastanaka na kojima je učestvovalo preko 100 predstavnika civilnog sektora, formalnog i neformalnog obrazovanja, stručnjaka i mladih aktivista. Trenutni nedostaci unutar civilnog sektora, profil ambasadora promjene koji je potreban našem društvu, dobre prakse u neformalnom obrazovanju kao i ključna znanja potrebana jednom mladom aktivisti, bile su samo neke od tema ovih razgovora. Konačno, potrebe našeg društva i mladih uspjeli smo pretočiti u napredan edukacijski program za mlade, koji će pored teorijskog znanja, steći i praktično iskustvo, kao i priliku da vlastite ideje realizuju u sklopu ovog jednogodišnjeg programa.

Akademija je intenzivan, jednogodišnji edukacijski program osmišljen s ciljem osnaživanja i obrazovanja izuzetnih mladih koji imaju potencijal da postanu ambasadori promjene.
Namijenjen je mladima čiji karakter, iskustvo i vrijednosti odražavaju njihovu strast za angažmanom, društvenom pravdom i aktivizmom.

Akademija će obrazovati 20 mladih ljudi kroz izazovne nastavne cjeline, s jednako zastupljenim omjerom teorije i prakse. Program u svoj fokus stavlja lični razvoj svakog polaznika, te će, pored usvajanja generalnih informacija i vještina, veliki dio programa biti posvećen razvoju njihovih specifičnih interesovanja i ideja za djelovanje.
Neposredno po usvajanju novih znanja, polaznici će imati priliku primijeniti to znanje kroz intelektualno izazovne i stimulativne sadržaje, kao i osnažiti svoje djelovanje radom s našim predavačima i mentorima. Po završetku programa, polaznici će imati samopouzdanje da pokrenu druge, biti detaljno upoznati s problemima našeg društva, posjedovati vještine za rješavanje tih problema, znati kako i kada preuzeti rizik, riješiti konflikt, izgraditi tim, te postati dio kritičke mase našeg društva.

Početak nastave za prvu generaciju polaznika planiran je za septembar 2016. godine.

Rok za dostavljanje prijava u drugom ciklusu je 30.06.2016. do 12:00h, a prijavnica za Akademiju može se preuzeti na www.shl.ba.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem e- maila [email protected], na telefon 033 550 660.

(Visited 249 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin