SFF: Otvoren konkurs Talents Sarajevo 2017. za mlade filmadžije

10 mar
Rok za prijave je 9. maj 2017. godine.

Talents Sarajevo 2017, koji će se održati između 12. i 17. augusta, okupit će mlade glumce, reditelje, scenariste, producente, montažere, direktore fotografije i filmske kritičare iz Jugoistočne Evrope (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Makedonije, Malte, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske) i Južnog Kavkaza (Armenije, Azerbejdžana i Gruzije). Ove godine se prvi put ohrabrujemo montažere da prijave svoje učešće na programu.

Osnovan u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, u proteklih deset godina Talents Sarajevo se isprofilirao u regionalni centar za upoznavanje i trening nadolazećih filmskih profesionalaca. Jedanaesto izdanje nudi bogat Summit program, koji se sastoji od master-časova, moderiranih razgovora i interaktivnih panel-diskusija, upotpunjen laboratorijima za razvoj projekata PACK&PITCH i SCRIPT STATION, te studio programima i radionicama, namijenjenim pojedinačnim profesijama, kao što su Acting Studio, Camera Studio, Film Stage Studio i Talent Press.

Tema ovogodišnjeg programa je: Krupni plan, suočavanje sa realnošću.

Lice na ekranu može biti jasno osvijetljeno i izoštreno. Također, može biti snimljeno tako da su mu ivice zamućene, te se čini kao da se stapa sa pozadinom. Kao da i samo lice postaje dio onoga što ga okružuje. Krupni kadrovi na filmu imaju nevjerovatnu moć da gledaoca navedu da zaboravi na prostor i vrijeme. Njihova afektivna snaga može nas navesti da se suočimo sa granicama onoga što nam je poznato i blisko istovremeno nas tjerajući da izoštrimo vlastita čula.

Lice i krupni plan će biti dva izvora inspiracije regionalnih filmskih radnika koji će se okupiti u Sarajevu kako bi učestvovali u jedanaestom izdanju Talents Sarajevo programa. Cilj nije samo da se ohrabri promišljanje vizuelnog izraza na filmu, već i bliže preispitivanje realnosti filmske profesije. Bez obzira da li će biti riječi o izboru karijere, realističnim strategijama za finansiranje filma ili o specifičnim detaljima određene filmske priče, regionalni filmski stručnjaci će se ovoga ljeta u programu Talents Sarajevo fokusirati na niz tema koje su na ovaj ili onaj način povezane sa konceptima “krupnog plana” i “lica”.

Više informacija o programu Talents Sarajevo i aplikacijski formular možete pronaći ovdje.

Klix.ba
(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin