Seminar na Medicinskom fakultetu u Sarajevu: „U budućnost – tehnologija i medicina“

23 apr

Pridružite nam se u srijedu, 24. aprila u 15:00 u amfiteatru “Seid Huković” (Medicinski fakultet UNSA), na trećem po redu seminaru u sklopu našeg projekta “Stay Tuned – Medicine is Moving Fast”.

Seminar pod nazivom „U budućnost – tehnologija i medicina“ fokusirati će se na mnogobrojne aplikacije inženjeringa u medicini. S obzirom na brzi razvoj tehnologije i njene sve veće prisutnosti u medicini, od krucijalne je važnosti da ljekari i inženjeri nađu zajednički jezik. Naš seminar je jedan od koraka ka tome. Na istom će se govoriti o novinama na polju biomedicinskog inženjeringa, njihovim aplikacijama u praksi, te dosadašnjim iskustvima predavača.

Ove srijede naši predavači su:

M.Sc. Selver Pepić – svršenik master studija iz biomedicinskog inžinjeringa na ETH Zurich i stipendista ETH fondacije. Dobitnik je najvećeg priznanja Univerziteta u Sarajevu – Zlatna značka i najbolji Bachelor student generacije 2016., te je redovni predavač i vođa timova BiH na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike, čiji je i sam bio učesnik i osvajač bronzane medalje.
Selver će govoriti na temu „Modeliranje neurona za unapređenje kohlearnih implantata”, gdje će objasniti kako funkcionišu kohlearni implantati – neuroprostetički uređaji koji omogućavaju vraćanje čula sluha kod preko 400.000 (nad)gluhih osoba širom svijeta – te kako razumijevanje biofizike neurona može poboljšati kvalitet sluha kod ovih pacijenata.

Prof. dr Dušanka Bošković – nastavnik na master studiju odsjeka Automatika i elektrotehnika Elehtrotehničkog fakulteta UNSA. Član je Društva za medicinski i biološki inžinjering BiH u kojem je, zbog dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada na ovom području, voditelj radne grupe zadužene za Biomedicinske signale. Pored toga, prof. Bošković je jedan od autora knjige ‘Biomedicinski signali i sistemi’ te ko-kreator nagrađenog projekta “VR Video Story telling for Intangible Cultural Heritage Preservation”.
Tema o kojoj ćemo s prof. Dušankom govoriti jeste ‘Ambient assisted living’-život potpomognut tehnologijom.

Prof. dr Mustafa Busuladžić – vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Katedra za Medicinsku fiziku i biofiziku.

Pridružite nam se i zajedno s nama saznajte u kojem smjeru se savremena medicina kreće!

Vidimo se u srijedu u 15:00!

FB event

(Visited 123 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Meris Bećović