Sat kodiranja – Učestvujte u najvećem edukativnom događaju na svijetu!

2 nov

Resursni centar CPCD najavljuje početak velike akcije pod nazivom „Sat kodiranja u BiH“, te vas poziva da se uključite u najveći edukativni događaj na svijetu!

„Sat kodiranja“ predstavlja globalnu akciju namijenjenu sticanju prvih programerskih iskustava, a ove godine će se širom svijeta obilježavati u periodu između 7. i 13. decembra 2015. godine. Naš cilj je da uključimo što više mladih iz BiH u ovu inovativnu informatičku edukaciju, kroz saradnju osnovnih i srednjih škola, nadležnih ministarstava, kompanija, udruženja građana i drugih zainteresovanih aktera. Prošle godine smo svi zajedno uspjeli uključiti preko 15.000 mladih iz 139 škola i nevladinih organizacija u ovu svjetsku akciju, čime je Bosna i Hercegovina postigla i najbolje rezultate u regiji. Dodatna činjenica koja nas čini posebno ponosnim jeste da je u Sedmici kodiranja 2014. godine učestvovalo 165 zemalja širom svijeta, pri čemu je BiH na 10. mjestu u odnosu na broj stanovnika i broj prijavljenih događaja.

Osnovni cilj ovog pokreta je približiti algoritamski način razmišljanja djeci ali i odraslima koji će im pomoći da bolje razumiju tehnologiju kojom se svakodnevno koriste, te naročito učenike zainteresovati za informatičko obrazovanje koje se često može činiti komplikovanim i suhoparnim. Ovaj program razvija osnovno informatičko obrazovanje, podstiče kreativnost i razvija logičko razmišljanje. Prethodno programersko iskustvo nije potrebno, a sadržaj je prilagođen uzrastu od 4 do 104 godine.

Svi koji žele biti domaćini Sata kodiranja u svojoj školi/organizaciji treba da se registruju na zvaničnoj stranici. VIše informacija o Satu kodiranja u BiH na Facebook stranici Hour of Code Bosnia and Herzegovina.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin