Sat kodiranja i ove godine u bh. školama

28 okt

Da li ste znali da je u Bosni i Hercegovini prošle godine preko 300 škola i nevladinih organizacija sa preko 25.000 učenika učestvovalo u najvećem edukativnom događaju na svijetu, čime je naša zemlja zadržala mjesto među prvih 10 zemalja u svijetu?
Rezervišite mjestu u kalendaru jer i ove godine Resursni centar CPCD najavljuje početak najvećeg edukativnog događaja u Bosni i Hercegovini – „Sata kodiranja“, te vas poziva da se uključite u ovaj jednistveni vid edukacije.

„Sat kodiranja“ (engl. Hour of Code) je globalna akcija neprofitne organizacije Code.org namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, a pokrenuta sa ciljem demistifikacije informatike i programiranja. Specijalni tutorijali mladima pružaju savremena znanja, a uče ih specijalnim alatima i različitim tehnologijama koje će im pomoći u budućem obrazovanju i zapošljavanju.

Svi učenici bi trebali imati priliku da se nauče radu s kompjuterima. To pomaže razvoju vještina rješavanja problema, logike i kreativnosti. Počevši rano, učenici će imati bazu za uspjeh u najtraženijim poslovima 21. stoljeća.

Kada?

Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u decembru, mjesecu u kojem su rođene Ada Lovelace (10.12.1815.) britanska matematičarka i prva programerka na svijetu, i Grace Murray Hopper (09.12.1906.) pionirka informatike, zaslužena za popularizaciju izraza bug i razvoja programerskog jezika COBOL.
U decembru kodiramo, jer se u periodu između 05. i 11. decembra 2016. godine obilježava Sedmica informatičke edukacije u kojoj je do sada učestvovalo preko 100 miliona mladih u 180 zemalja širom svijeta. Sat kodiranja se može održati bilo kada u toku ove sedmice.

Kako?

Bilo ko i bilo gdje može u predviđenom periodu organizovati jednosatni događaj posvećen programiranju. Tutorijali su dostupni na više od 40 jezika, prihvatljive su dobnom uzrastu od 4 do 104 godine, a nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo ili predznanje. Aktivnosti Sata kodiranja se samostalno rade. Sve što se treba uraditi je okušati se u aktualnim tutorijalima na linku. Također, postoje opcije za svaki uzrast i nivo iskustva, od vrtića prema starijima.

Zašto?

Naš cilj je da uključimo što više mladih iz BiH u ovu inovativnu informatičku edukaciju, kroz saradnju osnovnih i srednjih škola, nadležnih ministarstava, kompanija, udruženja građana i drugih zainteresovanih aktera, te da podstaknemo mlade ka informatičkom obrazovanju i njihovoj pripremi za karijeru u ICT sektoru kao pozivu 21. vijeka.

Šta trebate uraditi?
Svi koji žele biti domaćini Sata kodiranja u svojoj školi/organizaciji treba da se registruju na zvaničnoj stranici. Više informacija o Satu kodiranja u BiH nalazi se na Facebook stranici Hour of Code Bosnia and Herzegovina te da popune obrazac za učešće institucija i organizacija u BiH:

Dodatno ohrabrujemo sve zainteresovane da se prijave na naš specijalni newsletter u kojem ćemo redovno objavljivati najnovije vijesti i korisne savjete o ovoj akciji. Prijava na newsletter se vrši na linku.

Za sva pitanja i eventualne nejasnoće možete setelefonski obratiti uposlenicima Centra za promociju civilnog društva na broj 033 644 810 ili putem email [email protected].

 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin