Šansa za sve one koji imaju komad zemlje i hoće raditi

2 jul
Rok prijave 31.07.2016

Federalni zavod za zapošljavanje i Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo su za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2015. osigurali po 1,5 miliona KM (ukupno tri miliona KM), za koji je krajem prošle godine objavljen javni poziv.

Dosadašnjom realizacijom Programa obuhvaćena je 331 osoba, a do kraja realizacije planirano je učešće oko 700 nezaposlenih osoba.

– Realizacijom Programa dat je doprinos otvaranju radnih mjesta u oblasti poljoprivrede u FBiH. Naime, u martu 2016. godine u odnosu na prosjek iz 2015. godine u ovoj oblasti evedentirano je povećanje broja zaposlenih za 9,6 posto. S tim u vezi Federalni zavod za zapošljavanje će u skladu sa strateškim opredjeljenjem i finansijskim mogućnostima nastaviti poticanje pokretanja obrta i zapošljavanja u ovoj oblasti, rekao je direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić, prenosi Fena.

Nakon privremene obustave i obrade pristiglih zahtjeva, a s obzirom na raspoloživa sredstva, javni poziv će 16. juna biti ponovo otvoren. Pravo učešća imaju lica prijavljena na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH, te u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, bez obzira na stepen obrazovanja i dob, a koja će po odobravanju sredstava registrovati i održati registrovanom poljoprivrednu djelatnost u trajanju od najmanje 36 mjeseci. Pored toga, pravo učešća imaju i već postojeći poljoprivredni obrti, kod kojih će se sufinansirati zapošljavanje nezaposlenih osoba u trajanju od 12 mjeseci.

Pročitajte uslove konkursa OVDJE!

Više detalja o uslovima za učešće u realizaciji Programa, visini i trajanju subvencije dostupno je putem internet stranice Zavoda www.fzzz.ba ili kod kantonalnih službi za zapošljavanje, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Visokoin.com

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin