SaMSIC organizuje “Red ribbon night” povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

29 nov

Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske (Srpska Medical Students’ International Committee – SaMSIC) organizuje “RED RIBBON NIGHT” povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

Cilj je podići nivo svijesti o ovom zdravstvenom problemu u našoj zajednici. Taj dan je važan podsjetnik da borba protiv HIV/AIDS-a traje i dalje, te da je neophodno prikupljati sredstva, podizati nivo svijesti, boriti se protiv predrasuda koje još uvijek postoje, te edukovati ljude o načinima prenošenja. Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se 1.decembra od 1988 godine.

Događaj se održava pod sloganom “Nekad je pozitivno biti negativan” u četvrtak 30.11.2017. od 21 čas u “Smuggler Coctails and Stuff” (Kralja Petra I Karadjordjevica 103; Banja Luka).

Centralni dio događaja biće edukativno-komični nastup dramske grupe “Pozitivna Negativa” od 21:30. Svaki gost će dobiti crvenu vrpcu kao internacionalni simbol borbe protiv HIV/AIDS-a i Durex prezervativ. Te večeri će sve biti u znaku crvene boje, pored prigodno dekorisane unutrašnjosti lokala očekuje se da prisutni ispoštuju crveni dress code.
Takođe, planirano je u petak 01.12.2017. od 11 do 13 časova u Kampusu sprovesti akciju među studentskom populacijom.

Korisne inormacije
SaMSIC je volonterska, neprofitabilna i nepolitička organizacija koju čine studenti medicinskog fakulteta svih smjerova i godina. Član je Međunarodne federacije studenata medicine (International Federation of Medical Students’ Associations – IFMSA). IFMSA je osnovana 1951. godine u Londonu i predstavlja jednu od najvećih i najstarijih organizacija koju vode studenti sa podrškom od strane Svjetske zdravstvene organizacije, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i mnogih drugih svjetskih organizacija. Trenutno je čine 127 zemalje članica sa svojih 136 nacionalnih komiteta.

Prevencija
Edukacija opšte populacije je vrlo efikasna mjera u smanjenju stope zaraženih osoba. U zemljama u kojima je polni kontakt najčešći put prenosa HIV–a, najvažnija preventivna mjera je edukacija usmjerena na izbjegavanje rizičnog polnog ponašanja i nezaštićenog polnog odnosa. Osim u slučaju kad su oba polna partnera nezaražena HIV–om i vjerna jedan drugom, za izbjegavanje infekcije važno je pribjegavati “sigurnom polnom ponašanju”. Kondom pruža najbolju zaštitu, ali njegovu neefikasnost u sprečavanju infekcije može povećati primjena lubrikanata na uljnoj bazi koji mogu oštetiti lateks. Isto tako, već i samo liječenje osoba zaraženih HIV–om doprinosi smanjenju rizika od prenosa infekcije polnim putem.

Događaj su omogućili: Aqualab Plus Laboratorije, Ataco doo, Durex, Smuggler Cocktails and Stuff, Mikro print s.p. Banja Luka, Modus`S, Poklon shop BALON, IFMSA.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments