Republika Grčka nudi 50 stipendija za akademsku 2017/18

23 aug
Rok prijave 06.09.2017

Fondacija za stipendiranje Republike Grčke (IKY) objavila je konkurs za dodjelu pedeset stipendija za master program kursa i seminara ‘’Grčkog jezika i kulture’’ za akademsku 2017/18. godinu.

Stipendija traje osam mjeseci (kontinuirano) i dodeljuje se isključivo za pohađanje specijalnog kursa i seminara za grčki jezik i kulturu, na jednom od državnih Univerziteta u Grčkoj, koji određuje Fondacija IKI (uglavnom na Univerzitetima u Atini, Tesalonikiju, Janjini i na Kritu).

Nastava počinje u oktobru 2017. godine i završava se u maju 2018. godine.

Po završetku kursa, Univerzitet izdaje certifikat o pohađanju. Ako stpendista ne ispoštuje osmomjesečno prisustvo i učešće, relevantni certifikat neće biti izdat.

Stipendija obuhvata besplatan smeštaj i ishranu (u centrima ili prostorima koje određuje Univerzitet na kojem se pohađa program), pokrivanje školarine i ostalih operativnih troškova, besplatnu medicinsku, farmaceutsku i bolničku njegu za hitne slučajeve, isključivo u državnim zdravstvenim ustanovama, mesečni iznos od sto pedeset (150,00) eura za lične troškove svakog primaoca stipendije i isplatu iznosa od dvjesta (200,00) eura za troškove prvog nastanjenja”, navodi se u Konkursu.

Za stipendije mogu aplicirati državljani Bosne i Hercegovine, ne stariji od 40 godina, koji ne posjeduju grčko državljanstvo, nemaju stalni boravak u Grčkoj i posjeduju diplomu o stečenom visokom obrazovanju univerziteta koji se ne nalazi u Grčkoj.

Za stipendiju ne mogu aplicirati kandidati koji su trenutno ili su u prošlosti bili stipendisti Fondacije za stipendiranje Republike Grčke (IKY) i kandidati koji pohađaju posljednju godinu studija (koji nisu diplomirali).

Iz Ambasade u Sarajevu podsjećaju da kompletnu dokumentaciju i aplikaciju treba proslijediti direktno IKY fondaciji na e-mail adresu: [email protected], a kompletnu dokumentaciju (hard copy) Ambasadi Grčke u Sarajevu (Obala Maka Dizdara 1).

Zahtjevi se podnose direktno Ambasadi Grčke u Sarajevu do 6. septembra 2017. godine.

Za više informacija pogledati Konkurs Fondacije za stipendiranje Republike Grčke (IKY) za akademsku 2017/18. godinu, a dodatno na www.iky.gr.

Izvor

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments