Regionalna konferencija o stanju prava LGBTI osoba – Podrška, zaštita, vidljivost

4 okt
Rok prijave 07.10.2017

Sarajevski otvoreni centar vas poziva na Regionalnu konferenciju o stanju prava LGBTI osoba pod nazivom Podrška, zaštita, vidljivost, koja će biti održana u petak 13. oktobra 2017. godine u Sarajevu.

Poštivanje i osiguravanje prava i sloboda LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini su na izrazito niskom nivou. U prilog takvoj tvrdnji govori i godišnji izvještaj ILGA-Europe za 2017. godinu (Rainbow Europe Index 2017), gdje je institucionalni i pravni okvir u Bosni i Hercegovini ocijenjen sa 31%. Kada je riječ o zemljama regiona, Hrvatska (62%), Crna Gora (39%) i Albanija (33%) bolje su ocijenjene od BiH, a lošije su rangirane Srbija (30%), Kosovo (30%) i Makedonija (16%).

Dok je, sa jedne strane, došlo do određenih unapređenja pravnog i okvira javnih politika za zaštitu ljudskih prava i osiguranje ravnopravnosti LGBTI osoba, govor mržnje, diskriminacija i nasilje nad LGBTI zajednicom su i dalje široko prisutni. Strah, nasilje i diskriminacija su svakodnevnica LGBTI osoba i na ovom planu nije došlo do značajnijih promjena.

Postojeći društveni – dominantno heteronormativni i patrijarhalni – kontekst, s izrazitim prisustvom eksplicitne homofobije, netrpeljivosti, diskriminacije i nasilja nad LGBTI osobama, zajedno sa još uvijek nedovoljno razvijenom institucionalnim mehanizmima zaštite prava i sloboda ovih osoba, čine život LGBTI zajednice u BiH, ali i regionu otežanim, nepovoljnijim i značajno ograničenijim u odnosu na ostatak stanovništva. U tom smislu, život i potrebe LGBTI osoba se značajno razlikuju od svakodnevnice osoba čiji seksualni i/ili rodni identitet ne izlazi izvan okvira onoga što je trenutna dominanta društveno-kulturna matrica društva u regiji.

Ova konferencija se bazira na istraživanju koje smo sproveli u ovoj godini sa 366 LGBTI osoba u BiH. Rezultati istraživanja će biti predstavljeni na konferenciji.

Kroz konferenciju se želimo osvrnuti na trenutno stanje podrške koju LGBTI osobe dobijaju u svojoj porodici i društvu. Države bi trebale da budu te čija je podrška za unapređenje stanja prava LGBTI osoba neupitna i u tom kontekstu ćemo razgovarati o trenutnom stanju institucionalne podrške i pravcima daljeg djelovanja. Neizostavna tema će biti i podrška u mikro sredinama koje su vrlo značajne za dalju socijalizaciju i inkluziju LGBTI osoba, kao što su porodica i obrazovni sistem.

U pogledu povećanja vidljivosti i skretanja pažnje na važnost problema sa kojima se LGBTI osobe susreću, govorit ćemo o aktivističkom djelovanju kroz parade/povorke ponosa, koje privlače najviše, kako medijske, tako i društvene zainteresovanosti.

Program konferencije možete pronaći na ovom linku.

Molimo sve zainteresovane za prisustvo na konferenciji da se obavezno prijave na mail [email protected], najkasnije do 7. oktobra 2017. godine. Troškovi puta i smještaja učesnicima/ama iz drugih gradova u BiH su ograničeni.

Konferencija se organizuje u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, uz finansijsku podršku MATRA programa Ambasade Kraljevine Nizozemske i Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA).

Više informacija.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments