Raspisan konkurs za stipendije Ruske Federacije

24 feb

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije i “Rossotrudničestvo” najavljuju prijem stranih državljana, lica bez državljanstva i građana Rusije u inostranstvu za studiranje na Ruskim federalnim visokoškolskim ustanovama. Prema odluci Vlade Ruske Federacije br. 891 od 8. oktobra 2013. g. “O izdvajanju kvota za studiranje stranih državljana i lica bez državljanstva u Ruskoj Federaciji”, prijem se vrši u okviru kvote obezbijeđene federalnim budžetom.

 

Za građane BiH, lica bez državljanstva te građane Rusije koji stalno žive u BiH za 2016./2017. školsku godinu je predviđena kvota, odnosno odredjeni broj stipendija Ruske Vlade – ne više 40 kandidata.

U skladu sa Federalnim zakonom br. 273-FZ od 29. decembra 2012. g. “O obrazovanju u Ruskoj Federaciji”, stranci koji studiraju u Rusiji u okviru kvote obezbjedjene federalnim budžetom dobijaju državne stipendije (stipendija se isplaćuje tokom cjelokupnog studija nezavisno od uspjeha u školovanju) te smještaj u studentskom domu u skladu sa uslovima predviđenim za državljane Ruske Federacije koji studiraju na osnovu federalnih stipendija. Strani državljani koji dolaze na stručno stažiranje u okviru osnovnog obrazovnog programa takodje ima pravo na državnu stipendiju.

 

Za sva pitanja možete kontaktirati atašea za kulturu Anu Ivljevu, telefon 033/668-147, e-mail: [email protected].

Dodatne informacije možete pronaći ovdje.

Ues.rs.ba

(Visited 696 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments