Radionice za nastavnike, profesore, učenike, voditelje dramskih i teatarskih grupa

27 okt

32. Alternativna akademija

U decembru 2015. godine nudi dvije radionice i to:
– Radionica za voditelje dramskih sekcija u školama, voditelje omladinskih teatarskih grupa i druge, „FORUM TEATAR ZA ŠKOLU BEZ NASILJA“
Mostar, 11, 12. i 13. 12. 2015.. godine
i
– Radionicu za članove dramskih grupa i sekcija, teatara i druge zainteresirane,
“OSNOVE FORUM TEATRA”
Mostar, 18, 19. i 20. 12. 2015. godine

Voditelji radionice: CDO tim
Ukupan fond sati jedne radionice: 15
Svi učesnici na kraju radionice dobijaju Certifikat o završenoj edukaciji.
Kotizacija: 50,00 KM po osobi, a ako su dva učesnika iz iste grupe kotizacija je za dvije osobe 80,00 KM, za tri osobe 100,00 KM po radionici

Kandidatima koji se prijave i izvrše uplatu do 15. novembra 2015. godine odobravamo dodatnih 20% popusta na iznos kotizacije.

Maksimalan broj polaznika radionice: 16
Rok za prijave 08. decembar 2015. godine do 12,00 sati, za prvu radionicu, a 15.12. 2015. godine do 12,00 sati za drugu radionicu.
Prijavite se i olakšajte sebi rad.
Prijave slati na adrese:
Centar za dramski odgoj
Maršala Tita 128
Mostar
mail: [email protected]
Kontakt za prijave i dodatne informacije na telefon: 061 363 080
Kotizaciju možete uplatiti na račun:
CENTAR ZA DRAMSKI ODGOJ (kotizacija za radionicu)
HYPO ALPE ADRIA BANK d.d. BiH
broj: 3060170000272968

O FORUM TEATRU
Forum teatar je, kao jedan od oblika «Teatra potlačenih», osmislio i razvio tokom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća brazilski teatarski pedagog i reditelj Augusto Boal, kao specifičnu vrstu otvorenog teatra koji svojim predstavama reaguje na aktuelne, često vrlo osjetljive teme, posebno se fokusirajući na društvene probleme koje je uglavnom teško, ali ne i nemoguće rješiti. Po Boalu »Forum teatar« posmatra teatar kao jezik. To je etapa u kojoj se uči kako upražnjavati teatar kao živi i aktuelni jezik, a ne kao završen produkt jer tu gledaoci direktno intervenišu u dramskoj radnji i igraju, modifikuju je.

Ono što je najvažnije jeste način na koji se dolazi do »priče« koja daje osnovu za predstavu. Priča uvijek treba da proizilazi iz konkretne sredine u kojoj se igra Forum. U Forumu se nikada ne nameću ideje – daje se publici mogućnost da izrazi sve svoje ideje, da isproba sva rješenja i da ih provjeri u praksi. Forum ne može da odredi najbolji put ako pritom ne pruži mogućnost da se prouče svi oni koji su ponuđeni. To je važno, jer gledalac koji postaje glumac ostvaruje praktično realan čin, čak iako je to u fiktivnom svijetu teatra. Pokušavajući fiktivno da uradi nešto, on konkretno uči kako se to radi. Iskustvo iako stečeno u svijetu fikcije, jeste konkretno iskustvo.

U proteklih trideset godina Forum je postao vrlo popularan i proširio se po cijelom svijetu te danas predstavlja nezaobilazan oblik rada kada se želi podržati određena društvena akcija koja teži da se određene stvari osvijeste i samim tim dovedu do mogućnosti promjene.

Predstave Forum teatra igraju oni kojih se problemi i teme prezentovane u predstavama tiču. Oni su tada svi glumci Forum teatra, ali glumci koji su prošli kroz proces – od igara i vježbi preko istraživanja tema i sadržaja za predstavu do interakcije s publikom – kada zajedno istražuju moguće teme ili isprobavaju moguće načine “ponašanja i djelovanja likova u problemskim situacijama” kako bi pronašli najprihvatljivija rješenjai osnažili se za takvu vrstu situacija u svakodnevnom životu.

Za one koji žele da se bave Forum teatrom, postoji cijeli «arsenal» (kako ga Augusto Boal naziva) isprobanih igara, vježbi, tehnika i strategija koje podstiču komunikaciju i stvaraju uslove da se na kreativan i konstruktivan način istraže i isprobaju mogući načini djelovanja u svakodnevnim situacijama koje se doživljavaju kao opresivne, konfliktne ili nasilne.

S tim u vezi, posebno se ističe da Forum teatar onima koji u njemu učestvuju kroz navedene aktivnosti nudi specifično osvjetljavanje irazumjevanje takvih situacija, prepoznavanje izvora socijalnih pritisaka i prijetnji, ali i mogućnosti razjašnjenja i razriješenja. Pokazalo se daForum teatar ovim aktivnostima postiže jačanje samopouzdanja i samopoštovanja, kao i oslobađanje od osjećanja zavisnosti i bespomoćnosti. Odposebne je važnosti što Forum teatar omogućava sagledavanje novih i alternativnih rješenja, uticanje na promjenu, okretanje toka događaja upozitivnom pravcu i traženje izlaza iz poteškoća koje su predočene pokretanjem nade i optimizma kao motivacione sile i izvora snage zaprevladavanje.

Iako podstiče osnaživanje kroz akciju, Forum teatar zastupa pristup konstruktivne i nenasilne akcije i prevladavanja pritisaka kroz nenasilno rješavanje problema i razriješenje konflikata, tako da su sve aktivnosti oblikovane da bi bile vođene u tom pravcu.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin