Prvi kunstforum 2019. godine obilježava stogodišnjicu pokreta i škole Bauhaus

17 jun

Tema prvog Kunstforuma – 2019. godine obilježava se stogodišnjica pokreta i škole Bauhaus.

Projekat „Kunstforum“ podrazumijeva organizaciju tribina na teme iz kulture koje bi se doticale aktuelnih pitanja u pogledu međusobnog odnosa i veza raznih umjetnosti, kao i relacija koje umjetnost danas uspostavlja u društvenom i političkom kontekstu. Poseban fokus „Kunstforum“ projekta usmjeren je na tematiziranje savremene njemačke kulture i umjetnosti, te njenog uticaja i veza sa prostorom nekadašnje Jugoslavije. Projekat je pokrenut sa ciljem boljeg povezivanja između kultura, ali i sa misijom vraćanja u javni prostor razgovora o kulturi i umjetničkom stvaranju koji prevazilaze deklarativne i svečarske manifestacije i nastoje ponuditi neke nove odgovore i promišljanja aktuelnog trenutka i njegovih fenomena.

Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini u okviru novopokrenutog projekta, platforme za diskurs savremene kulture u BiH i Njemačkoj „Kunstforum“, organizuje 20. juna 2019. godine, u biblioteci (Maršala Tita 28/IV sprat), s početkom u 18:30 sati, javnu sesiju sa temom posvećenoj stogodišnjici pokreta „Bauhaus“.

Stogodišnjica pokreta “Bauhaus”

U Njemačkoj, ali i širom svijeta, 2019. godina je u znaku obilježavanja 100 godina od osnivanja i početka rada ove uticajne škole. Jedan od centralnih koncepata Bauhausa odnosio se na povezivanje različitih vještina, tehnika i znanja sa ciljem stvaranja takozvanog totalnog umjetničkog djela (Gesamtkunstwerk). Osim toga što je bio i ostao škola u okviru koje se obrazuju generacije i generacije arhitekata/ica, dizajnera/ica, umjetnica i umjetnika, Bauhaus je prerastao u jedan od najuticajnijih umjetničkih pokreta 20. vijeka čiji se snažni estetski krakovi protežu i na decenije 21. vijeka. U velikoj mjeri ovaj pokret je, između ostalog, uticao i na razvoj grafičkog (i web) dizajna, razvoj teorije o bojama i njene primjene u dizajnu, pa i razvoj tipografije.

Povodom ovog značajnog jubileja u okviru projekta „Kunstforum“ organizujemo javnu sesiju posvećenu „Bauhausu“, tokom koje ćemo uz naše sagovornike dr. Ninu Ugljen Ademović, redovnu profesoricu na Katedri za arhitektonsko projektovanje na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, i audiovizuelnog umjetnika Harisa Sahačića nastojati dati odgovore na pitanja o važnosti „Bauhausa“ danas u okviru savremene arhitekture, dizajna i umjetnosti, njegovim uticajima na brojna umjetnička kretanja, ali i tome kako nam iskustva Bauhausa mogu pomoći u promišljanju budućnosti kulture na ovim prostorima. Putem snimljenog videa obratiće nam se umjetnica Saša Tatić iz Banjaluke koja je studirala na Univerzitetu Bauhaus i podijeliće s nama iskustva njenog susreta s ovom školom, te kako je ona uticala na nju kao umjetnicu.

Prvu sesiju „Kunstforum“ moderiraće književni kritičar i novinar Đorđe Krajišnik.

Sagovornici

Haris Sahačić

Audiovizuelni umjetnik Haris Sahačić, rođen je u Sarajevu 1977. godine. Dizajn medija – eksperimentalni radio, interface dizajn, europsku medijsku kulturu je diplomirao 2011. godine na Fakultetu za umjetnost i dizajn na Univerzitetu Bauhaus u Weimaru. Kao autor mnogobrojnih radio performansa, featurea, radio drama, radijskih umjetničkih koncepcija, zvučnih eseja, dobio je stipendiju Univerziteta Bauhaus u Weimaru i Fondacije „Hans Böckler“. Član je radio inicijative „Bauhaus.fm“ i Udruge za kulturu i umjetnost „Crvena“.

Nina Ugljen Ademović

Nina Ugljen – Ademović rođena je u Sarajevu 1967. godine. Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu diplomirala je u 1990. godine. U periodu od 1990. do 1992. godine radi kao projektant-suradnik i samostalni projektant, te piše za ARH – časopis Društva arhitekata Sarajeva. Od 1992. do 1994. godine radi kao projektant-suradnik u SZ Modus u Zagrebu, a od 1994. do 1997. godine kao projektant u Arhitektonskom birou „Final-projekt“ u Zagrebu. U martu 2012. godine objavila je knjigu pod naslovom „Kritika – stimulans arhitektonskoj ideji“, te je iste godine izabrana u zvanje vanrednog profesora iz oblasti Arhitektonskog projektovanja na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Fb event

(Visited 76 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Merima Telarević