Program obuke za istraživače “Lokalni mediji: između javnog interesa i finansijske ovisnosti”

16 sep
Rok prijave 05.10.2017

Mediacentar Sarajevo poziva mlađe istraživače, novinare i studente završnih godina studija koji imaju iskustvo u istraživanju da se prijave na program obuke “Lokalni mediji: između javnog interesa i finansijske ovisnosti” na kraju kojeg će objaviti istraživački rad o javnim lokalnim medijima u BiH.

Mediacentar Sarajevo sprovodi novo istraživanje o javnim lokalnim medijima u Bosni i Hercegovini i poziva mlađe istraživače, novinare i studente završnih godina studija iz Bosne i Hercegovine koji imaju iskustvo u istraživanju da se prijave na desetomjesečni program obuke na kraju kojeg će objaviti svoje istraživačke radove. Cilj programa jeste ponuditi kvalitetne istraživačke analize i preporuke za poboljšanje statusa, finansiranja i strateškog programiranja javnih lokalnih medija u BiH, te potaknuti i obučiti istraživače da se bave ovom tematikom.

Program se sastoji od dvodnevne radionice (28. i 29. oktobar 2017.) na kojoj će biti dogovorena detaljna metodologija i dinamika rada za svaki pojedinačni istraživački rad, te od osmomjesečnog istraživanja pod vodstvom mentora tokom kojeg će polaznici napisati rad na jednu od sljedećih tema:
  • Finansiranje javnih lokalnih medija
  • Javni lokalni mediji i oglašivačko tržište
  • Urednička neovisnost i politički utjecaji
  • Programi javnih lokalnih medija i javni interes.
Ko može aplicirati:
Istraživači, novinari i studenti završnih godina studija iz Bosne i Hercegovine koji imaju istraživačko iskustvo i napisan bar jedan istraživački rad ili članak, analitički izvještaj ili policy paper. Aplikanti trebaju demonstrirati interes za istraživanje, naznačiti i ukratko obrazložiti temu kojom se žele baviti, demonstrirati iskustvo u istraživanjima i osnovno znanje o medijskoj sceni i politici u BiH.
Stipendija:
Odabrani istraživači će za svoj rad primiti stipendiju u iznosu od 3.300 KM u koju su uključeni i troškovi terenskog istraživanja. Stipendija će biti isplaćena istraživačima u dvije tranše i u skladu s ugovorom koji će biti potpisan između Mediacentra Sarajevo i istraživača pojedinačno. Stipendija će biti isplaćena samo istraživačima koji ispune sve obaveze predviđene ugovorom. Za učesnike izvan Sarajeva bit će obezbijeđena sredstva za put i smještaj tokom radionice.
Kako i kada aplicirati:
Da biste se prijavili na program molimo vas da pošaljete:
  • Popunjen aplikacioni formular
  • Primjer rada/radova (ne više od tri) relevantnih za aplikaciju na sljedeću adresu: [email protected] (s naznakom “Aplikacija za program obuke o lokalnim medijima”).

Dodatne informacije možete pronaći ovdje.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin